Săptămâna de lucru de 4 zile, testată cu succes de 61 de companii

La nivel european se vorbește din ce în ce mai mult despre week-end-ul de 3 zile și de săptămâna de lucru de doar 4 zile.

Unele companii testează deja acest model de lucru, iar rezultatele arată că nu se înregistrează scăderi ale productivității.

Zeci de companii au luat parte la cel mai mare experiment de testare a săptămânii de lucru de patru zile organizat vreodată.

Se pare că a fost un succes, atflel încât majoritatea celor implicați au decis să continue să lucreze în același mod, scrie The Washington Post.

Programul pilot din Marea Britanie ar putea deveni o realitate în anii următori. Din cele 61 de companii care au luat parte la test, 56 au spus că vor continua să implementeze programul cu trei zile libere pe săptămână, iar 18 dintre ele au spus că schimbarea va fi permanentă.

Doar trei companii au declarat că nu plănuiesc să adopte nici un aspect al săptămânii de lucru mai scurte.

Mai mult, 15% dintre angajații care au participat la studiu au spus că „nicio sumă de bani” nu i-ar convinge să treacă din nou la săptămâna cu 5 zile de lucru.

Săptămâna de lucru de 4 zile este o propunere care a câștigat popularitate în ultimii ani în rândul unor cercetători, sindicate și politicieni care susțin că această măsură ar putea îmbunătăți sănătatea mentală și fizică a angajaților, ar reduce stresul și ar îmbunătăți echilibrul între viața profesională și cea personală.

Una dintre ideile de bază ale săptămânii de lucru de 4 zile este că, prin reducerea timpului petrecut la locul de muncă, angajații ar fi mai productivi, mai eficienți și mai motivați în timpul zilelor de lucru.

În plus, această măsură ar putea reduce absenteismul și concediile de boală, ceea ce ar putea avea un impact pozitiv asupra costurilor pentru companii și asupra sistemelor de sănătate.

Există deja companii care au implementat săptămâna de lucru de 4 zile, iar unele studii preliminare arată că angajații se simt mai fericiți și mai relaxați și că productivitatea nu a fost afectată sau chiar a crescut.

În ceea ce privește România, reprezentanții EY România  au amintit că, recent, a fost înregistrat la Senat un proiect de lege de modificare a Codului Muncii prin care se introduce posibilitatea ca angajatorii și salariații să stabilească de comun acord un program de lucru de 10 ore pe zi, timp de patru zile, cu tr„Dacă majoritatea țărilor în care programul de lucru de patru zile pe săptămână a fost testat au avut în vedere reducerea proporțională a numărului de ore lucrate într-o săptămână cu menținerea nemodificată a salariului, este de observat că, în România și în Belgia, conceptul de săptămână scurtă de lucru are în vedere doar o comasare a săptămânii de lucru de 40 de ore în patru zile lucrătoare și acordarea a trei zile libere.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.