Nurofenul conține o substanță periculoasă care ar putea să îl scoată din farmacii

Mai multe medicamente, printre care Sudafed și Nurofen, ar putea avea efecte secundare îngrijorătoare. Autoritățile din Marea Britanie vor să le scoată de pe piață sau să le elibereze doar pe bază de prescripție medicală, după ce s-au descoperit efect secundare rare, dar mortale.

Medicamentele care au produs îngrijorări sunt Sudafed, Nurofen și Day&Night Nurse: ele ar putea fi interzise sau eliberate numai pe bază de prescripție medicală, în Marea Britanie. Substanța care produce efectele adverse este psudoefedrina.

Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) lucrează la o anchetă proprie. Dacă rezultatele vor arăta un risc crescut, restricția se va impune în toată Uniunea Europeană, deci și în România.

Pseudoefedrina este un decongestionant care se găsește în zeci de medicamente care se eliberează fără prescripție medicală (OTC).

Responsabilii din domeniul sănătății sunt speriați de rapoartele privind pacienții care au suferit de două afecțiuni rare, asociate cu aceste medicamente ce conțin pseudoefedrină. Ambele afecțiuni pot provoca accidente vasculare cerebrale.

Pseudoefedrina funcționează prin îngustarea vaselor de sânge inflamate din sinusuri – care cauzează în primul rând blocarea nasului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.