Raportul de activitate al primarului Kereskenyi Gabor pe anul 2022

“Anul 2022 a fost unul dificil. După ce am ieșit din pandemie ne-am lovit de greutățile generate de războiul din Ucraina: criza energetică și creșterea prețurilor. Dar, în ciuda tuturor provocărilor am lucrat la proiectele care, o dată realizate, schimbă faţa municipiului Satu Mare. Orașul se dezvoltă, iar meritul este și al Dumneavoastră. Ne dorim ca și în anul 2023, Satu Mare să fie în continuare un oraş în care se fac investiţiile publice necesare. Ţinta noastră este să menţinem şi anul acesta un buget de investiţii important, susţinut din surse locale, europene și guvernamentale” a declarat primarul Kereskenyi Gabor, in cadrul prezentarii raportului de activitate pe 2022.

  1.  ORAȘUL S-A DEZVOLTAT DIN FONDURI EUROPENE

Am avansat mult cu proiectele europene, cele mai multe am reușit să le finalizăm, iar cele care au mai rămas, sunt aproape de finalizare. Avem proiecte europene finanțate prin POR, programe transfrontaliere și POIM, în valoare de 60 milioane de euro.

După 40 de ani de așteptare, Centrul Nou al municipiului este mai modern și mai primitor. “Am finalizat proiectul finanțat din fonduri europene, cu o valoare de 13.150.854 lei. Am început lucrările de reabilitare a Centrului Vechi. Piața Libertății va deveni un centru cu alei pietonale, spații verzi, zone de terase și de relaxare. Vom crea o infrastructură velo și pietonală, revitalizăm zona prin extinderea spațiilor verzi, se modernizează fântânile arteziene, se refac trotuarele și aleile. Proiectul are o valoare 23.000.000 lei și este finanțat din fonduri europene

Am finalizat Centrul Multifuncțional Social din zona Ostrovului, de serviciile cărora vor beneficia 130 de persoane din categoriile vulnerabile, precum și persoane cu diferite deficiențe. Investiția are o valoare de peste 6,8 milioane de lei.

Am finalizat lucrările de modernizare la Grădiniţa nr. 29 şi Creşa Punguţa cu 2 bani, printr-un proiect în valoare de 3 milioane lei. Am finalizat lucrările la terminalul pentru transportul public de pe str. Botizului. Valoarea proiectului este de 8 milioane de lei, finanțarea fiind asigurată din fonduri europene.

Am finalizat proiectul din fonduri europene și locale prin care am achiziționat 19 autobuze hibrid. Vom continua în 2023 dotarea parcului auto al Transurban cu 17 autobuze electrice noi și performante.

Reabilităm Sala Studio a Teatrului de Nord printr-un proiect transfrontalier România-Ucraina, în valoare de 1.000.000 euro. Vom avea astfel cel mai frumos teatru din nord-vestul României.

Am demarat lucrările de reabilitare termică pentru 321 apartamente din municipiul Satu Mare, finanțate prin Programului Operaţional Regional 2014-2020, proiect în valoare de 10,1 milioane de lei” spune edilul.

  1. S-AINVESTIT ÎN INFRASTRUCTURA RUTIERĂ, PARCĂRI ȘI SPAȚII VERZI

S-a intervenit pentru reabilitarea carosabilului și a trotuarelor pe următoarele străzi: Lăcrimioarei, Decebal, Micu Klein, Gheorghe Lazăr, Florilor, Oltului, Traian Vuia, Vlad Țepeș, Ștefan Octavian Iosif, George Enescu, Caișilor (între str. Bolyai și Nichita Stănescu), Bobocului, Jocului, Dariu Pop, Basarabia, General Traian Moșoiu, Muncitorilor.

  • aureabilitat trotuarele pe următoarele străzi: Trandafirilor, Liviu Rebreanu (între str. Porumbeilor și Dara), Mihai Eminescu, Botizului. Am intervenit pentru reabilitarea carosabilului pe B-dul Traian și pista de biciclete – dig mal stâng Someș.

S-a modernizat strada Depozitelor, care a căpătat o nouă față prin realizarea rețelei de apă și canalizare, a trotuarelor, carosabilului și refacerea iluminatului public. De asemenea, o altă stradă de pământ importantă, str. Grădinarilor, care face legătura între str. Magnoliei și Drumul Careiului, este în curs de reabilitare. În 2022 au fost amenajate 700 locuri de parcare în cartierele Carpați II și Soarelui. De asemenea, construim o rețea municipală de piste pentru biciclete, ca să asigurăm condiții sigure de deplasare cu bicicleta. Ne dorim pentru Satu Mare spații verzi, care să dea un plus de culoare zonelor intens circulate. Anul trecut, am plantat în total 1344 arbuști și 1184 arbori.

  1. S-AEXTINS ȘI MODERNIZAT SISTEMUL DE ILUMINAT PUBLIC

”Am câștigat finanțare pentru un nou proiect privind reabilitarea sistemului de iluminat public, finanțat prin Agenția Fondului pentru Mediu în zonele de Nord-Est și Sud a municipiului în valoare de 10 milioane de lei. Modernizarea iluminatului public în aceste zone va duce la o scădere a consumului de energie electrică cu 77,16%.
Am iluminat suplimentar prin corpuri LED peste 50 de treceri de pietoni în mai multe locații din municipiu: cele mai importante sunt pe Drumul Careiului, Lucian Blaga, Botizului, Cloșca, Rodnei, 1 Decembrie, Corvinilor” a subliniat Kereskenyi.

  1. S-AINVESTIT ÎN EDUCAȚIA COPIILOR

În 2022 s-au alocat 40 de milioane de lei pentru buna funcționarea a unităților de învățământ la care se adaugă 14 milioane de lei pentru investițiile realizate în infrastructura școlară și alte 8 milioane lei, fonduri pe care le-am obținut de la Uniunea Europeană. Din bugetul local s-au finanțat și lucrările de amenajare a Centrului de Excelență și construcția noului corp de la Școala Gimnazială ,,Rákóczi Ferenc”.

  1. S-A DAT CULOARE ORAȘULUI

”În 2022, am continuat organizarea evenimentelor care au deja tradiție, îmbunătățind calitatea acestora. De asemenea, am organizat în 2022, la Casa Meșteșugarilor aniversarea a 30 de ani de la înființarea Consiliului Local. Dintre evenimentele organizate enumerăm: Ziua Oraşului, Târgul de Crăciun, Festivalul Internaţional Multicultural de Teatru, Samfest Jazz, Festivalul Internațional de Film TIFF, dar și alte evenimente de amploare mai mică, ce au dat viață orașului, bucurându-se de aprecierile a sute de mii de sătmăreni.

Prin intermediul Centrului Cultural  „G.M. Zamfirescu” și a Teatrului de Nord, am reușit să menținem viața culturală și să promovăm talentele sătmărenilor care ne fac cinste la multe concursuri și festivaluri, chiar și de talie internațională.

Satu Mare a fost în 2022 un punct de reper important pentru lumea sportului. Municipiul Satu Mare a găzduit prologul și startul primei etape a Turului României. Prin intermediul acestui eveniment sportiv de talie internaţională am contribuit și la promovarea municipiului Satu Mare, alături de Federaţia Română de Ciclism şi de partenerii săi.

Pentru a oferi publicului sătmărean o paletă diversificată de evenimente, dar și pentru a determina ONG-urile să contribuie la desfășurarea actului cultural, am finanțat mai multe proiecte culturale, de tineret și sport, prin acordarea de finanțări nerambursabile, în valoare de 650.000 lei. De asemenea, am continuat organizarea de Târguri în care am promovat munca și produsele sătmărenilor, încurajând astfel economia locală.

Și în 2022, CSM Olimpia a dat cei mai buni sportivi ai județului, atât la probele olimpice, cât și neolimpice. Este în primul rând meritul sportivilor, antrenorilor și conducerii. În 2022, am recuperat un simbol al orașului: denumirea de Olimpia. Și nu doar pentru secția de fotbal, ci pentru toate secțiile clubului” reiese din raportul primarului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.