Se dau bani pentru creşterea nepoţilor

Comisia pentru Muncă din cadrul Camerei Deputaților analizează un proiect legislativ care are în vedere acordarea de indemnizații pentru creșterea nepoților. Destinatarii acestei măsuri sunt bunicii.

Bunicii care au grijă de nepoți ar putea beneficia de o indemnizație de 1.500 de lei din partea statului român. Pentru acordarea acestui ajutor trebuie însă îndeplinite o serie de condiții specifice.

Prima condiție prevede că indemnizația se acordă doar dacă părintele aflat în concediu pentru creșterea copilului revine la serviciu înainte de încheierea perioadei de doi sau trei ani prevăzute de lege. Acordarea indemnizației către bunici nu va elimina stimulentul de inserție încasat de părintele care revine la muncă. Acesta va beneficia, concomitent, de stimulentul prevăzut de legislația în vigoare. Indemnizația pentru bunici nu se mai acordă, ca și în cazul părinților, la împlinirea vârstei de 3 ani a copiilor (4 ani a copilului bolnav).

Alte condiții obligatorii pentru acordarea indemnizației sunt ca bunicii să aibă domiciliul în România, să se afle în relații bune cu nepotul/nepoata și să aibă acordul părinților copilului pentru a-l îngriji. Conform prevederilor proiectului de lege, solicitanții trebuie să dețină acte doveditoare ale calităţii de bunic, precum şi acordul scris al părinţilor. La acestea trebuie adăugat și certificatul de naştere al copilului pentru care se solicită indemnizația.

Proiectul mai prevede că solictările pentru indemnizaţia destinată creşterii nepoţilor se vor putea depune la primăria din oraşul de domiciliu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.