Persoanele achitate după ce au fost arestate au dreptul la despăgubiri

Instanţa Supremă a stabilit că, în ipoteza unei privări de libertate în cursul unui proces penal finalizat prin soluţie definitivă de achitare, fără ca nelegalitatea măsurii privative de libertate să fi fost stabilită, soluţia de achitare este suficientă prin ea însăşi pentru acordarea de despăgubiri persoanei private de libertate şi, ulterior, achitate.

Astfel, Înalta Curte spune clar că orice persoană arestată şi ulterior declarată nevinovată are dreptul la despăgubiri.

Până aici, însă, trebuie amintit că în anul 2017, printr-o decizie halucinantă, aceeaşi Instanţă Supremă stabilea cu caracter obligatoriu pentru instanţe că o soluţie de achitare după arestare nu dă dreptul la despăgubiri. Mai concret, că doar dacă arestarea fusese în sine nelegală se puteau acorda despăgubiri.

În această logică, un cetăţean care fusese arestat pe nedrept pentru omor, iar ulterior era achitat, putea obţine despăgubiri doar dacă arestarea era lovită de vreo “chichiţă procedurală”. În caz contrar, chiar dacă se demonstra că e nevinovat şi a stat câţiva ani la puşcărie, statul era absolvit de răspundere.

Această “aberaţie” a fost declarată neconstituţională printr-o decizie din 3 mai 2021 a Curţii Constituţionale. Începând cu data publicării acestei decizii, ar fi trebuit ca cele statuate neconstituţional de Înalta Curte să nu se mai aplice.

Din păcate, însă, chiar dacă imediat s-a redactat de către Ministerul Justiţiei un proiect de lege de punere în acord a Codului de procedură penală, acest proiect a fost ţinut la sertar până de curând de actualul ministru somnolent al Justiţiei. În tot acest interval au existat instanţe care au refuzat să aplice decizia Curţii Constituţionale, respingând acţiunile în daune promovate de cei arestaţi pe nedrept.

În final, se pare totuşi că raţiunea a învins, iar Instanţa Supremă şi-a spălat o parte dintre păcatele generate de decizia absolut injustă din 2017. În concluzie, începând cu data publicării deciziei din 16 ianuarie a.c. în Monitorul Oficial, putem spune că am revenit la normalitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.