Acţiune ecologică la un lac din judeţul Satu Mare

Agenția pentru Protecția Mediului Satu Mare cu sprijinul  Asociației ECOHUMAN „LIFE TREE”(Asociația Ecologică și Umanitară „Copacul vieții”), respectiv a  Primăriei Odoreu, au marcat evenimentul ecologic „2 Februarie-Ziua Mondială a Zonelor Umede” printr-o întâlnire la balta Berindan.

Astfel acțiunea ”Plimbă-te și Povestește” ( ”Walk and Talk”) s-a desfășurat prin vizitarea centrului de informare respectiv a pontoanelor amenajate și admirarea peisajului din turnurile de observare ornitologice.

Pentru anul 2023 tema evenimentului ecologic este ,,Restaurarea zonelor umede” prin urmare alegerea locației pentru a marca acest eveniment nu a fost întâmplătoare. Zona Ecoturistică ,,Magia Someșului” de la Odoreu constituie un exemplu de bune practici de restaurare a unei zone umede și anume a brațului mort al râului Someș cu o valoare deosebită pentru conservarea unor habitate şi specii de faună şi floră sălbatică de interes comunitar constând în: 2 specii de mamifere de interes comunitar, 3 specii de amfibieni de interes comunitar și 6 specii de pești de interes comunitar după cum urmează: Castor fiber(castor sau breb), Lutra lutra (Vidra), Bombina bombina(buhai de baltă cu burtă roșie) , Bombina variegata (buhai de baltă cu burtă galbenăț),Triturus cristatus(triton cu creastă) ,Aspius aspius(avat), Cobitis taenia(zvârlugă) ,Gobio albipinnatus(porcușor de șes), Gobio kessleri(porcușpr de nisip), Rhodeus sericeus amarus(boarță), Zingel zingel(fusar mare). Zona este importantă și pentru diversitatea de specii de păsări cum ar fi: egreta mare, stârcul, pițigoiul albastru, coțofana, cormoranul, rața mare și barza albă.

În urma restaurării luciului de apă pe o suprafață de 29 ha, în cursul zilei dedicate evenimentului reprezentanții APM Satu Mare au avut posibilitatea recunoașterii arealului oferit  de ,,Magia Someșului” pentru asigurarea unei evoluții pozitive a habitatelor și speciilor de interes conservativ din această zonă .

Realizarea turnurilor de observări ornitologice oferă condiții optime, atât pentru specialiști dar și pentru elevi, pentru activități de observare, identificare și numărare a păsărilor. Pista pentru bicicliști oferă posibilitatea promovării transportului alterantiv.

La finalul vizitei, reprezentanții agenției și asociației au stabilit de comun acord un plan de acțiuni pentru promovarea zonei ecoturistice prin acțiuni comune în beneficiul mediului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.