Cât costă să cumperi un an de vechime în muncă, în 2023

Cei care nu au stagiul de cotizare complet aleg să cumpere un an vechime în muncă sau chiar mai mulți. Totuși, prețul acestuia diferă de la un an la altul, astfel că în 2023 este raportat la salariul minim pe economie.

Creșterea salariului minim pe economie a determinat și creșterea prețului pe care românii vor trebui să îl plătească atunci când doresc să adauge ani de vechime pentru pensia pe care urmează să o primească din partea statului român. Aceștia vor putea efectua plata contribuției pentru o perioadă de maxim 6 ani, potrivit actului normativ.

În ceea ce privește contribuția lunară, aceasta este calculată în funcție de salariul minim pe economie. Așadar, începând cu data de 1 ianuarie 2023, acesta a ajuns la suma de 3.000 de lei brut lunar. Odată cu această majorare, contribuția lunară la sistemul public de pensii a crescut de la 638 de lei cât era în anul 2022, la 750 de lei, în anul 2023.

Contribuția la sistemul public de pensii ajunge astfel, în acest an, la suma de 9.000 de lei. Suma poate fi plătită integral sau eșalonat, după ce un contract cu casa de pensii a fost încheiat. Până la data de 31 august 2023, românii interesați să cumpere ani vechime vor putea cumpăra până la 5 ani.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.