Fermierii vor primi bani de la APIA. Sume neplătite din 2022

Fermierii sunt așteptați la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) până la data de 31 ianuarie pentru o subvenție importantă care a rămas neplătită din 2022.

APIA a anunțat marți, 17 ianuarie, printr-un comunicat că fermierii au termen limită data de 31 ianuarie 2023 inclusiv, să depună cererile de plată care vizează rambursarea ajutorului de stat pentru cantitățile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură, aferente perioadei 01 octombrie – 31 decembrie 2022 (trimestrul IV al anului 2022).

Potrivit APIA, cererile se depun sau pot fi transmise prin mijloace electronice la Centrele APIA, de către administratorul/reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, însoţite de documentele obligatorii.

Zilele de luni, 23 ianuarie și marți, 24 ianuarie, sunt libere pentru funcționarii agenției și restul bugetarilor astfel că fermierii trebuie să ia în calcul aceste două zile în care nu pot depune fizic documentele pentru subvenții. Mini-vacanța bugetarilor este dedicată Zilei Unirii Principatelor Române.

Toate documentele depuse în copie vor fi certificate pentru conformitate cu originalul de către solicitantul sprijinului, însușite prin semnătura și vor purta sintagma “conform cu originalul”. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenței dintre rata accizei standard și rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură a cărei valoare unitară este de 1,630 lei/litru.

Reamintim că ajutorul de stat pentru motorină se va acorda și în 2023. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică pe site-ul propriu un proiect de hotărâre pentru completarea Hotărârii Guvernului nr. 1.174/2014 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură. Conform documentului, ”pentru anul 2023, rata accizei reduse pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic şi îmbunătăţiri funciare, este de 103,9059 lei/1.000 litri și reprezintă conversia din euro în lei a ratei minime de impozitare de 21 euro/1000 litri calculată la rata de schimb a monedei euro din data de 3 octombrie 2022”.

Proiectul de HG prevede și valoarea subvenției pe litrul de motorină pentru fermieri: 1,529 lei pe litru.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.