Peste 250 de elevi au participat la cea de-a zecea ediție a Maratonului Poeziei Românești, cu ocazia Zilei Culturii Naționale 

Vineri, 13 ianuarie 2023, între orele 09.00 – 14.00, în sala de conferințe a Castelului Károlyi din municipiul Carei s-a desfășurat cea de-a zecea ediție a „Maratonului poeziei românești”.

Evenimentul a fost deschis și moderat de Adrian Ștefănuți, referent în cadrul Centrului de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi”, care a prezentat importanța cunoașterii propriei culturi naționale și a mulțumit celor prezenți pentru curajul și bunăvoința de a participa la „maraton”.

Au participat peste două sute cincizeci de elevi de la: Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Carei, Școala gimnazială nr. 1, Școala Gimnazială „Vasile Lucaciu” din Lucăceni, Liceul Teoretic Carei – clase de gimnaziu și clase de liceu, Liceul Tehnologic „Iuliu Maniu” Carei, Liceul Tehnologic „Simion Bărnuțiu”, Liceul Romano-Catolic „Josephus Calasantius” Carei, alături de dascălii coordonatori sau iubitori ai poeziei.

Pe lângă poeziile pregătite și recitate sau citite de elevi, timp de cinci ore, s-au putut alege și cărți la fața locului, ale unor autori mai puțin cunoscuți, cărți puse la dispoziție de organizatori.

Maratonul a avut parte și de o surpriză, eleva Ioji Vanessa de la Liceul Teoretic Carei, recitând poezia ”Octombrie”, o creație proprie, impresionând audiența.

Unele cadre didactice au explicat elevilor aspecte din poeziile recitate, astfel că s-a creat chiar o discuție liberă pe baza poeziilor recitate de către tineri.

Maratonul poeziei românești a fost organizat de Centrul de Promovare a Turismului cultural „Gróf Károlyi” și avut ca scop popularizarea autorilor români de poezie mai mult sau mai puțini cunoscuți, în rândul tinerilor și a conștientiza importanța cunoașterii propriilor valori culturale, mai ales într-o zi cu o asemenea încărcătură simbolică, acum la 173 de ani de la nașterea poetului național, Mihai Eminescu și totodată aniversarea Zilei Culturii Naționale.

Pe lângă faptul că participanții au recitat și au intrat în contact cu diverși creatori de poezie, diverse genuri de abordare, s-a creat posibilitatea de a comunica sincer emoții, gânduri și sentimente, dincolo de emoțiile și presiunea care apar în cazul unui concurs de recitare.

În cadrul evenimentului muzeograful Igna Marius a susținut o prezentare biografică despre Mihai Eminescu.

Dintre autorii lirici ale căror creații au fost citite sau recitate amintim: Nichita Stănescu, Mihai Eminescu, Marin Sorescu, George Bacovia, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Alexandru Macedonski, Dumitru Țimerman, Teodor Curpaș, Spiridon Popescu, Costetchi Daniela sau Vasile Voiculescu.

Cei prezenți au recitat degajați, având totuși emoții, într-o atmosferă completată de muzica instrumentală care a dat un aer relaxant întregului ambient. La final nu a existat un câștigător precum în cazul unui concurs, au existat doar câștigători, fiindcă fiecare din cei care au participat și-au îmbogățit cunoștințele despre literatura română și despre propria cultură.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.