”Nemuritorii daci”- prezentare de Ziua Culturii Naționale

Sala mare de ședințe a Instituției Prefectului județul Satu Mare a fost azi gazda prezentării susținută de dl. Horea Pop (cercetător-arheolog la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău) cu tema -Nemuritorii daci.

Evenimentul organizat cu sprijinul Muzeului județean Satu Mare se înscrie în seria de manifestări dedicate Zilei Culturii Naționale.

”Pe 15 ianuarie sărbătorim atât ziua marelui poet MIHAI EMINESCU cât și , prin extindere, sărbătorim ansamblul culturii române, cu toate domeniile în care se manifestă plenar.

… Sărbătorirea Culturii Naționale este celebrată și de alte popoarele. În România, necesitatea instituirii ei a fost resimțită odată cu intrarea în vârtejul globalismului, care inevitabil este însoțit de numeroase efecte ce aduc cu sine erodarea în mulți semneni de-ai noștii a tot ce înseamnă identitatea și conștiință identitară. Instuționalizarea acestei Sărbători a afirmat rolul Culturii în transmiterea reperelor existențiale și identitare ale fiecărui popor.

… Horea Pop, arheolog -cercetător la Muzeul din Zalău ne va prezenta câteva descoperiri funerare recente din zona Sălajului, pe care le pune în context cu descoperirile spectaculoase din zona Tisei Superioare, descoperiri realizate de Universitatea din Ujgorod, în colaborare muzeul sătmărean.

… Este momentul să mulțumim Culturii Române că ne ține uniți și ne înalță spiritual. La mulți Cultură Română! La mulți ani tuturor acelora care ne hrănim și ne adăpăm setea spirituală din Cultura Română!” a spus prefectul Radu Roca în cuvântul de deschidere a evenimentului de azi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.