Cine va beneficia de ajutorul pentru încălzire ?

Guvernul a stabilit mecanismul de acordare a ajutorului pentru încălzire, de 1.400 de lei în total, pentru persoanele cu venituri mici.

Autoritățile au identificat o serie de soluții și pentru persoanele, în special din mediul rural, care nu au număr la casă, iar în acte, mai multe persoane locuiesc la același număr de casă, pe teren fiind vorba despre cu totul altă situație. Persoanele care se află în această situație trebuie să dea o declarație pe propria răspundere, care va fi verificată de funcționarii Poștei Române, pe teren.

De asemenea, persoanele care au venituri de până la 2.000 de lei vor primi luna viitoare, sau cel mai târziu în martie, 700 de lei, iar în septembrie alți 700 de lei ca ajutor pentru a plăti facturile la căldură. Pentru a beneficia de acești bani, fiecare persoană va primi un card de energie, care nu va conține bani ci reprezintă dovada că acea persoană are dreptul la acest ajutor financiar.

Cu cardul, beneficiarul trebuie să se ducă la asociația de proprietari și apoi la poștă, așa cum a explicat ministrul proiectelor Europene, Marcel Boloș. „După ce a primit cardul, beneficiarul care vrea să-și plătească căldura la bloc pleacă la asociația de proprietar, solicită asociației de proprietari acest certificat de validare a datoriei. După aceea, beneficiarul are 2 modalități acela în care merge la oficiul poștal cu 3 documente actul de identitate, cardul de energie și certificatul de validare a datoriei”, a declarat ministrul.

Sau a doua modalitate la poștaș poate să își întocmească formalitățile pentru ca să își plătească căldura la bloc.

Ministrul a menţionat că a treia măsură pe care Guvernul a aprobat-o prin proiectul de ordonanţă simplă este cea legată de „decontarea lemnelor de foc care au fost cumpărate pentru sezonul de iarnă 2022 – 2023”. Potrivit acestuia, „este nevoie de documente justificative precum factura şi documentul de plată care intră în sistemul de decontare şi se pot ridica de la poştaş sau oficiile poştale sumele de bani cheltuite”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.