Verificarea RCA în 2023. Cum se poate face online

RCA este obligatorie pentru toate mașinile care circulă pe drumurile publice din România. Astfel, prin încheierea unei polițe RCA, un asigurator se angajează să plătească despăgubiri terțelor persoane păgubite în urma unui accident rutier produs de vehiculul pentru care s-a încheiat polița respectivă, acoperind daune materiale, decese sau vătămări corporale.

Asigurarea RCA are două scopuri: să-l protejeze pe cel vinovat pe plata daunelor survenite în urma accidentului, dar și să-l protejeze pe cel păgubit, care astfel are garanția că va beneficia de o reparare a prejudiciului material/moral suferit. Când se încheie o asigurare RCA.

O asigurare RCA se încheie de proprietarul unui autovehicul în două situații: când înscrie un autovehicul în circulație sau la expirarea poliței vechi. Proprietarul trebuie să dețină o asigurarea valabilă pentru toată perioada când autovehiculul este înmatriculat, chiar dacă acesta nu este utilizat. Verificarea poliței RCA se poate face online.

Șoferii care vor să verifice valabilitatea unei polițe RCA o pot face online. Verificarea se face cu ajutorul BAAR – Biroului Asiguratorilor de Autovehicule din România și a site-ului Administrare Istoric Date Asigurator Auto (AIDA). La adresa aida.info.ro poate fi verificată situația unui autovehicul, în baza seriei de șasiu sau numărului de înmatriculare. Amenda pentru lipsa RCA ajunge la 2.000 de lei. În cazul în care un șofer este oprit de poliție, i se va cere și polița RCA alături de certificatul de înmatriculare, cartea de identitate și permisul de conducere. Dacă polița este expirată, amenda este cuprinsă între 1000 și 2000 de lei. Totodată, se reţine certificatul de înmatriculare până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.