Protocol de colaborare între Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Instituția Prefectului Județul Satu Mare

Instituția Prefectului Județul Satu Mare a găzduit astăzi un eveniment important pentru comunitățile locale sătmărene, respectiv semnarea Protocolului de colaborare între Departamentul pentru Românii de Pretutindeni și Instituția Prefectului Județul Satu Mare.

La ceremonia desfășurată în Sala Mare de Festivități a Instituției Prefectului au participat reprezentanți ai autorităților guvernamentale, consulul Romaniei în Ungaria, conducerea Consiliului Județean Satu Mare, primari și reprezentanți ai autorităților publice locale, ai mediului de afaceri, șefii instituțiilor publice, reprezentanți ai cultelor religioase și ai instituțiilor culturale, ai asociațiilor socio-culturale.

De asemenea, în coordonarea Centrului Judeţean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare au fost prezenți tineri, îmbrăcați în port specific principalelor zone folclorice tradiționale sătmărene.

Ceremonia a debutat cu intonarea Imnului României, realizată de renumitul artist sătmărean Petrică Mureșan, care a fost acompaniat de întreaga sală și cu o rugăciune rostită de părintele protopop Florian Mocan de la Carei.

Prefectul județului Satu Mare, Radu Roca, a susținut prezentarea ”Românii de pretutindeni – dinamica fenomenului în statele Europei”. Prezentarea, bazată pe datele statistice oficiale disponibile a detaliat destinațiile preferate de români, motivele plecării în străinătate dar și structura pe categorii de vârstă a celor plecați în statele Europei.

Protocolul încheiat între cele două instituții are ca obiectiv general coordonarea activităților în vederea utilizării expertizei şi competenţelor specifice pentru derularea de proiecte şi acţiuni comune care să conducă la sprijinirea românilor din afara granițelor.

Necesitatea implementării acestuia rezultă atât din competențele și atribuțiile Departamentului pentru Românii de Pretutindeni în ceea ce privește elaborarea și aplicarea politicii statului român în domeniul relațiilor cu comunitățile românești din afara granițelor întărirea legăturilor cu românii din afara frontierelor României, pentru păstrarea, dezvoltarea și exprimarea identității lor etnice, culturale, lingvistice și religioase cât și din specificul județului Satu Mare, respectiv faptul că populația este formată din etnici români, maghiari și germani care au o parte din familii plecate în străinătate.

Principalelele acțiuni și activități comune propuse în cadrul protocolului sunt:

– identificarea țărilor și mai ales a comunităților formate din cetățeni plecați de pe meleaguri sătmărene;

– întocmirea unui calendar de activități culturale, educative și economice care să se desfășoare în parteneriat cu comunitățile românești din afara granițelor;

– realizarea de activități care să vină în sprijinul membrilor familiilor rămase în țară, respectiv minori și persoane vârstnice;

– inițierea unor acțiuni dedicate sprijinirii românilor din afara granițelor în funcție de specificul comunităților din care fac parte;

– atragerea mediului de afaceri și a unităților administrativ-teritoriale în activități de promovare a potențialului economic al județului Satu Mare;

– analize în cadrul comisiilor organizate la nivelul Instituției Prefectului Județul Satu Mare privind activitățile realizate în sprijinul comunităților de români din afara țării și a familiilor acestora rămase în țară.

Activitățile vor fi derulate după o agendă stabilită de comun acord, pe întreg parcursul derulării protocolului, în consens cu obiectul de activitate al partenerilor. Părțile semnatare îşi afirmă intenţia comună de a păstra relațiile cu comunitățile românești din afara granițelor și în întărirea legăturilor cu românii de pretutindeni.

Protocolul a fost semnat de către șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, secretarul de stat Gheorghe Cârciu și prefectul județului, Radu Roca. În discursul său, secretarul de stat a insistat pe impactul pozitiv al resurselor remise în țară de milioanele de români care muncesc în afara granițelor asupra economiei României, pe rolul autorităților centrale și locale în sprijinirea celor plecați, a reintegrării acestora și în creșterea atractivității locale, pentru inversarea trendului, respective reîntoarcerea în țară a românilor.

Au avut de asemenea intervenții consulul României la Gyula, Ungaria – Florin Trandafir Vasiloni, președintele Consiliului Județean Satu Mare – Pataki Csaba, primarul comunei Bârsău, Traian Ciurdaș, Toma Betea din partea primăriei Racșa și Vasile Ciocan – din partea Asociației socio-culturale ”Țara Oașului”.

La finalul întâlnirii, corul Inspectoratului Județean de Jandarmi Satu Mare a susținut un concert de colinde încheiat cu tradiționala urare ”La mulți ani!”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.