A doua zi de Crăciun: Soborul Maicii Domnului. Ce nu are trebui să faci în această zi

În a doua zi de Crăciun, pe 26 decembrie, Biserica ortodoxă o prăznuieștie pe Maica Domnului. Soborul sau Adunarea Prea Sfintei Născătoare de Dumnezeu reprezintă adunarea (la slujbă) credincioşilor în cinstea Maicii Domnului, potrivit regulii după care a doua zi după marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au contribuit la eveniment sau sunt în directă legătură cu el.

In aceasta zi, exista o serie de obiceiuri si credinte populare care se respecta de sute de ani.

In traditia populara, se spune ca in aceasta zi ar trebui sa evitam sa ne razbunam sau sa ne certam cu ceilalti, deoarece aceasta poate duce la pierderi. De asemenea, se interzice bârfa, înjurăturile si razbunarea.

In perioada dintre Craciun si Boboteaza, se spune ca in casele unde sunt fete de măritat nu ar trebui sa se toarce sau sa se coase, altfel acestea nu se vor mărita.

Exista de asemenea o credinta conform careia vantul care bate cu putere in aceasta zi ar putea prevesti o toamna ploioasa si furtunoasa.

Nu se spala haine, deoarece se crede ca apa ar putea fi folosita pentru vindecarea rănilor.

In sate, fetele si baietii au obiceiul de a se juca in aceasta zi, pentru a arata bucuria si recunostinta fata de tineretea pe care o au. Se spune ca persoanele care danseaza de Soborul Maicii Domnului vor fi puternice si sanatoase pentru intregul an care urmeaza.

In a doua zi de Craciun, oamenii merg “cu colacul” la nasii lor. Colacul traditional consta in sapte paini, doua sticle de tuica, trei sticle de vin, un cocos, trei pui, o coasta de porc si sapte coti de trandafiri (carnati) sau alte mărunțișuri. Cand ajung la casa nasului, finul saruta mana nasului si se imbratiseaza de trei ori cu nasul, spunand “De la noi putin, de la Dumnezeu mult”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.