Băutura vedetă a iernii a fost creată în timpul Imperiului Roman pentru a ajuta digestia. La acea vreme se numea ”Conditium Paradoxum”.
Rețeta includea vin, cmiere, piper, frunze de dafin, nuci și curmale. În Evul Mediu, au fost introduse treptat condimentele: scorțișoara și cuișoarele au fost adăugate la rețetă.
Utilizarea lor nu era menită să îmbunătățească vinul, ci mai degrabă să-i îmbunătățească conservarea și să-i mascheze gustul oxidat. Apoi, multe alte ingrediente s-au alăturat petrecerii, cum ar fi citricele și cardamomul.
Tradiția s-a răspândit în special în țările nordice și estice. În România, a cucerit piețele de Crăciun și a devenit o tradiție.
Glühwein este versiunea germană a vinului fiert. În funcție de tradiție, se poate adăuga un lichior pentru a-i spori gustul (lichior de afine, zmeură sau caise), gin, amaretto sau rom. Rețeta germană se poate abate și ea de la original: uneori, o pâine cu zahăr umplută cu rom este așezată deasupra paharului, aprinsă, iar paharul este lăsat să se topească (Feuerzangenbowle).
Vinul fiert este popular pentru gustul său, dar și pentru beneficiile sale pentru sănătate.
- Este bogat în vitamine (când se adaugă portocală), acizi organici, minerale și drojdie. În detaliu, mierea pe care o conține este cunoscută pentru proprietățile sale înmuiere, antibacteriene și antiinflamatorii.
- Scorțișoara și cuișoarele sunt cunoscute pentru proprietățile lor antioxidante, antibacteriene și antiinflamatorii. În plus, scorțișoara stimulează sistemul imunitar și reduce oboseala, în timp ce cuișoarele au proprietăți analgezice (de ameliorare a durerii).