Ucrainenii sătmăreni au comemorat Holodomorul

În organizarea Uniunii Ucrainenilor din România (UUR) – filiala Satu Mare și în parteneriat cu Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Satu Mare, sâmbătă a avut loc un simpozion de comemorare a victimelor Holodomorului din Ucraina, din anii 1932 – 1933, la care au participat membrii organizațiilor UUR din întreg județul, precum și un grup de refugiați din Ucraina.

Despre această perioadă tragică din istoria Ucrainei au vorbit dr. Liuba Horvat – președintele filialei și secretar general UUR, primarul comunei Tarna Mare, Monica Sobius și dr. Felician Pop, din partea CJCPCT Satu Mare. Comemorarea aceasta vine în contextul în care Parlamentul României – reunit în ședință comună – a votat recent Declarația care condamnă foametea deliberată (Holodomor) la care a fost supus poporul ucrainean de ocupația sovietică în anii 1932-1933, care a fost citită în plen de deputatul Nicolae Miroslav Petrețchi, reprezentantul minorității ucrainene în Parlamentul României și inițiatorul acestui document. Prigoana sovietică împotriva poporului ucrainean a dus la uciderea a peste 10 milioane de oameni, dar cifrele reale poate că nu vor fi cunoscute niciodată.

Din păcate, după 90 de ani, istoria se repetă, Rusia a invadat Ucraina și prin distrugerea deliberată a structurilor energetice, a alimentării cu apă și gaz a Ucrainei au scopul de a înfometa din nou poporul ucrainean și de a provoca un exod în masă. Mai multe țări, printre care și România au recunoscut Holodomorul, ca genocid.

”Comemorarea Holodomorului, una dintre cele mai sângeroase crime îndreptate împotriva poporului ucrainean și a umanității, capătă în actualul context o simbolistică aparte: noi dorim să atragem atenția lumii civilizate că nu trebuie să permitem ca istoria sângeroasă să se repete  și că este necesar, pe toate căile și prin orice mijloace, să stopăm această nouă dezlănțuire de ură la adresa ucrainenilor, a înseși ființei naționale a Ucrainei”, a declarat Liuba Horvat, președintele UUR Satu Mare.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.