Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat ?

Lenjeria de pat trebuie schimbată o dată pe săptămână, deoarece colectează fragmente de piele, fluide și uleiuri corporale. La acestea se adaugă praful, acarienii și (dacă ai o pisică sau un câine) păr de animale de companie.

Schimbarea săptămânală a cearceafurilor este indicată în primul rând pentru igienă, dar este important și pentru a preveni declanșarea unor afecțiuni precum alergiile care pot fi favorizate de acarieni și praf.

Dar, pe lângă faptul că schimbi cearșafurile săptămânal, trebuie să le și speli corect astfel încât să nu le scurtezi durata de viață, și totodată să te asiguri și că devin cu adevărat curate.

Dacă sunt pete pe lenjerie, cum ar fi cele de sânge, cafea sau vin, trebuie să folosiți produse de curățenie mai dure, dar aplicate tot local. Se lasă peste noapte, înainte de a pune lenjeria de pat la spălat. Este bine de știut că şi detergentul de vase funcționează pentru a îndepărta petele de grăsime lăsate de alimente.

Pentru a distruge germenii, rufele de pat se spală la 60 de grade Celsius. În cazul aşternuturilor copiilor, este normal să folosești apă fierbinte pentru a dezinfecta lenjeria de pat (după o boală, accidente precum pipi în pat și pentru a scăpa de acarieni). De aceea, pentru copii ar trebui să alegi de la început lenjerie care poate fi spălată energic și la temperaturi ridicate.

Dacă vreți cearșafurile impecabile, atunci poate ar trebui să folosiți înălbitor, dar numai pentru cearceafurile albe. Acestea nu se decolorează la spălări repetate, așadar sunt ideale.

Nu este bine să folosiți balsam de rufe, pentru că acestea scad capacitatea de a respire a țesăturii și pe cea de absorbție. Pentru o mai lungă durată de viață, este indicat să spălați lenjeria de pat cu apă caldă, iar uscarea să se facă natural.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.