Noul program de vizită în spitale. Rudele vor avea acces la bolnavi doar 30 de minute

Ministerul Sănătăţii a pus în dezbatere publică un proiect privind stabilirea programului de vizite în unităţile sanitare publice, care prevede, printre altele, obligația spitalelor de a comunica rudelor pacienților în maximum două ore informaii despre salonul în care aceștia sunt internați și date despre starea lor de sănătate.

Fiecare pacient va primi, la internare, un cod numeric unic care va fi comunicat aparţinătorilor, iar furnizarea telefonică de informaţii despre starea de sănătate a bolnavului se face numai după confirmarea acestui cod. Potrivit proiectului, accesul vizitatorilor în spitalele publice se va face de luni până vineri în intervalul 15:00 – 20:00, iar în zilele de sâmbătă şi duminică între orele 10:00 – 20:00.

Durata vizitei va fi de 30 de minute, însă în cazul unor evenimente epidemiologice deosebite, pe baza analizei de risc efectuate de Direcţiile de Sănătate Publică, programul poate fi limitat la maximum 15 minute, iar în secţiile în care se află internate persoane aflate la risc pentru dezvoltarea unor forme severe de boală poate fi suspendat. Unităţile sanitare au obligaţia, în termen de 30 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, să implementeze un sistem de informare a aparţinătorilor pacienţilor, care să permită ca la cel mult două ore de la internarea pacientului să fie comunicate aparţinătorilor telefonic sau prin SMS, la cerere, următoarele informaţii: secţia/compartimentul unde este internat, numărul salonului, etajul, numele medicului curant şi numărul de telefon apelabil pentru informaţii despre starea de sănătate.

În situaţia în care programul de vizită este suspendat sau în situaţia în care starea de sănătate a pacientului nu permite vizitarea, secţiile au obligaţia de a asigura informarea telefonică zilnică a aparţinătorilor despre starea şi evoluţia celui internat, prin medicul desemnat. La solicitare, aparţinătorii pot discuta direct cu medicul curant în timpul programului zilnic de lucru al acestuia, în baza unui program stabilit de medicul coordonator şi aprobat de directorul medical. Programul va trebui să fie afişat la loc vizibil, la intrarea în unitatea sanitară. În cazul pacienţilor aflaţi în stare critică sau terminală, aparţinătorii au dreptul de vizită zilnic, indiferent de oră. În cazul copiilor internaţi în secţiile de terapie intensivă se asigură prezenţa cu caracter permanent a unuia dintre aparţinători, dacă se solicită acest lucru. De asemenea, în cazul copiilor mai mici de 14 ani internaţi în oricare dintre secţiile din unitatea sanitară se acceptă prezenţa unui aparţinător permanent, dacă se solicită acest lucru. În cazul copiilor cu vârsta cuprinsă între 14 şi 18 ani, se poate accepta prezenţa unui aparţinător permanent doar cu acordul şefului de secţie. Conform proiectului, este strict interzisă perceperea oricăror taxe pentru vizitarea pacienţilor în spitalele publice, cu excepţia taxelor legate de parcare. Prevederile ordinului se aplică tuturor unităţilor sanitare cu paturi din reţeaua Ministerului Sănătăţii şi celor al căror management a fost transferat la autorităţile administraţiei publice locale.

Sursa: www.digi24.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.