Incepe testarea gratuită a plămânilor. 14 locații sătmărene vor beneficia de aceste servicii

Satu Mare, Carei, Botiz, Livada, Beltiug, Socond, Vetiș, Valea Vinului, Bârsău, Culciu, Odoreu, Tarna Mare, Gherța Mică, Supuru de Jos sunt zonele unde va activa caravana de depistare activă a tuberculozei până la sfârșitul lunii februarie. 

Caravana Screening TB face parte din Programul 1762 ROU-T-MoH ”Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”.

Caravana asigură accesul facil, aproape de casă la serviciile medicale puse la dispoziție de cabinetul mobil, având scopul de a identifica cazurile posibile de tuberculoză cât mai precoce.

În cadrul aceste acțiuni BT se vor respecta principiile generale susținute de Organizația Mondială a Sănătății:

  • Principiul 1- depistarea activă a persoanelor cu TB, asistență care include diagnosticare și tratament de înaltă calitate;
  • Principiul 2- depistarea activă vizează cu prioritate persoanele cu cel mai mare risc de a dezvolta TB;
  • Principiul 3- obținerea consimântului informat voluntary;
  • Principiul 4- confirmarea diagnosticului TB;
  • Principiul 5- furnizarea de servicii adecvate nevoilor;
  • Principiul 6- acțiunea de depistare activă va fi monitorizată cu regularitate și va fi ajustată în funcție de rezultatele obținute.

Pacienții cu suspiciuni de boală vor fi trimiși în centre specializate pentru investigații suplimentare, diagnostic de certitudine, tratament și monitorizare.

Imediat ce avem programul exact o să publicăm atât pe pagina oficială de Facebook a Direcției de Sănătate Publică Satu Mare și de asemnea pe paginile primăriilor în cauză.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.