Dispensarul TBC reabilitat si dotat cu aparatura moderna

Dispensarul de Pneumoftiziologie (TBC) din Satu Mare, s-a transformat într-o unitate medicală modernă. În data de 10 noiembrie 2022 a avut loc recepția la terminarea lucrărilor din cadrul proiectului de reabilitare a clădirii.

Vechimea construcției și starea tehnică precară în care se afla au impus lucrări de refacere a acoperișului clădirii, de termoizolare a fațadelor și a planșeului peste parter, hidroizolarea pereților exteriori la nivelul subsolului, compartimentarea cu pereți din gips-carton, lucrări de finisaje interioare și exterioare, refacerea instalațiilor electrice și a celor sanitare, amenajarea curții și rapararea gardului. Valoarea finală a lucrărilor executate este de 1.390.016 lei.

Separat de contractul de lucrări, s-au achiziționat echipamente medicale și mobilier care vor deservi dispensarul. Noul aparat Roentgen digital pus în funcțiune, este un sistem Rx cu comandă de la distanță (controlul aparatului se face din camera de comandă și nu din camera de examinare, pentru protecția personalului medical) fiind dotat cu o masă basculantă cu înălțimea reglabilă pe verticală pentru poziționarea cu ușurință a pacientului. Poate fi considerat ca un aparat 2 în 1, care se poate folosi atât pentru examinările de fluoroscopie digitală cât și pentru cele de radiografie digitală. Datorită acestui fapt, spectrul de examinări Rx este unul foarte larg și permite realizarea cu mai mare ușurință și cu rapiditate a examinărilor pulmonare. Aparatul Roentgen a obținut autorizația de deținere și autorizația de funcționare de la Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare. Valoarea aparatului Roentgen digital este de 1.314.950 lei.

Dispensarul a fost dotat și cu spirometre, electrocardiograf, pulsoximetre, lămpi cu ultraviolete pentru sterilizare și dezinfectare, rafturi, fișiere metalice, băncuțe pentru sala de așteptat, mese de birou, scaune de birou ergonomice, cuiere, dulapuri, imprimante etc.

Noile echipamente medicale care au intrat în dotarea Dispensarului TBC vor îmbunătăți calitatea serviciilor medicale oferite pacienților.

Valoarea totală a investiției, finanțată prin PNDL, este de 2.825.595 de lei.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.