Acesti proprietari risca amenzi de mii de lei

Toți românii care nu și-au declarat fosele septice la primărie până la 30 octombrie 2022 riscă o amendă de până la 10.000 de lei. Mai mult decât atât, ca un stres suplimentar, aceiași români sunt nevoiți să obțină un aviz de la gospodărirea apelor.

Deși lipsa sistemelor de canalizare în foarte multe localități din România obligă românii să apeleze la astfel de soluții, tot ei sunt și cei sancționați. Aceasta este consecința unei Hotărâri de Guvern adoptate în primăvara acestui an și care avea termen până la 30 octombrie de a-și face simțite efectele.

Deși aproape toți românii care au apelat la instalarea unei fose septice au făcut forțați de împrejurări, de ineficiența autorităților, aceleași autorități a decis acum că vrea inventarieze gospodăriile care folosesc un astfel de sistem, să le pună, dintr-un punct de vedere, în legalitate. În teorie, obligativitatea a picat pe primăriile care trebuie să întocmească un registru al foselor septice. În practică, românii obișnuiți sunt cei care ajung să primească amenzi usturătoare pe care, cei mai mulți dintre ei, nu le vor putea achita niciodată.

Dacă obligațiile enunțate mai sus nu erau suficiente, românii care folosesc fosă septică trebuie să se racordeze în maxim un an la rețeaua de canalizare, din momentul în care aceasta este disponibilă, dacă ajunge vreodată să fie disponibilă.

Aparent, acest efort este făcut din cauza unui alt handicap pe care România îl are în fața tuturor celorlalte state din Uniunea Europeană. Avem cea mai mică rată de conectare la canalizare de pe bătrânul continent.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.