Poliția Română a numărat cazurile de agresiuni din școli: Sute de infracțiuni și peste 1.000 de elevi în situații de risc

Poliţia Română a prezentat, sâmbătă, un bilant conform căruia în luna septembrie au fost sesizate 340 de infracţiuni în incinta unităţilor de învăţământ şi 33 comise în apropierea acestora, în majoritatea cazurilor fiind vorba despre lovire, însă au existat şi 20 de cazuri de port sau folosire de obiecte periculoase în şcoli. În urma acţiunilor poliţiştilor, au fost găsiţi peste o mie de elevi în situaţii de risc şi s-a intervenit la peste 300 de evenimente, fiind sesizate 25 de situaţii de bullying.

Potrivit Poliţiei Române, în luna septembrie, mai exact de la începutul anului şcolar, au fost sesizate 373 de infracţiuni în domeniu (294 în mediul urban şi 79 în mediul rural), dintre care 340 săvârşite în incinta unităţilor de învăţământ şi 33 în zona adiacentă acestora.

Dintre acestea, cele mai multe au fost – 232 – de lovire sau alte violenţe (180 în mediul urban şi 52 în mediul rural), dintre care 209 în incinta unităţilor de învăţământ şi 23 în zona adiacentă acestora, 43 de infracţiuni de furt (37 în mediul urban şi 6 în mediul rural), dintre care 39 în incinta unităţilor de învăţământ şi 4 în zona adiacentă acestora, şi 20 de infracţiuni de port sau folosire de obiecte periculoase (18 în mediul urban şi 2 în mediul rural), toate în incinta unităţilor de învăţământ.

Alte 29 de infracţiuni constatate în luna septembrie au fost: 23 de purtare abuzivă (22 în incinta unităţilor de învăţământ şi una în zona adiacentă), 2 de neglijenţă în serviciu (ambele în incinta unităţilor de învăţământ), una de abuz în serviciu şi 3 alte infracţiuni, toate în incinta unităţilor de învăţământ.

În ceea ce priveşte victimele infracţiunilor sesizate, din totalul de 330 de persoane, 290 au fost elevi, 14 cadre didactice şi 4 aparţinători ai elevilor, iar ca posibili autori ai infracţiunilor, din totalul de 321, 285 au fost elevi, 5 cadre didactice şi 21 de aparţinători.

De asemenea, în luna septembrie, poliţiştii au intervenit la 94 de apeluri 112, dintre care 83 au fost confirmate (68 în mediul urban şi 26 în mediul rural), 82 în incinta unităţilor de învăţământ şi 12 în zona adiacentă acestora şi au aplicat 179 de sancţiuni contravenţionale, 42 dintre acestea pentru încălcări ale prevederilor Legii nr. 61/1991 pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice.

Pentru creşterea gradului de siguranţă şcolară, în luna septembrie, la nivel naţional, structurile Poliţiei Române au organizat 2.633 de acţiuni, dintre care 410 pentru prevenirea şi combaterea delincvenţei juvenile, 306 pe linia absenteismului şi abandonului şcolar şi 1.917 în domeniul rutier.

Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii şi Direcţia Siguranţă Şcolară, precum şi structurile similare de la nivel teritorial au desfăşurat activităţi preventive atât în şcoli, cât şi în afara acestora.

Astfel, au fost organizate 4.254 de activităţi cu caracter informativ-preventiv adresate elevilor, în cadrul orelor de curs la care au fost abordate tematici de natură juridică, din care 1.047 privind prevenirea delicvenţei juvenile, 986 privind prevenirea infracţiunilor comise cu violenţă, 804 privind respectarea regimului rutier, 605 despre bullying şi cyberbullying, 448 privind prevenirea consumului de droguri, 240 despre infracţiunile contra patrimoniului şi 124 cu referire la prevenirea traficului de persoane.

De asemenea, au fost organizate 2.696 de participări la activităţi cu caracter educativ-preventiv, dintre care 1.545 de grupuri de lucru tematice cu reprezentanţii instituţiilor de învăţământ, 776 de instruiri ale cadrelor didactice cu privire la prevederile legale în domeniul violenţei şcolare, 170 de participări la şedinţele cu părinţii în vederea prezentării reglementărilor legale în vigoare, precum şi a altor aspecte de interes, 205 instruiri ale administratorilor societăţilor comerciale care cad sub incidenţa prevederilor H.G. nr. 128 din 30 martie 1994 privind unele măsuri pentru asigurarea condiţiilor de dezvoltare fizică şi morală a elevilor şi studenţilor.

Alte activităţi au fost desfăşurate pentru prevenirea violenţei în unităţi de învăţământ, a traficului de persoane şi a consumului şi traficului ilicit de droguri şi substanţe interzise.

În urma activităţilor desfăşurate, poliţiştii au depistat 1.084 de elevi în situaţii de risc, dintre care 771 absenteism, 38 abandon şcolar, 132 de bănuiţi de infracţiuni şi 143 de victime ale infracţiunilor.

Poliţiştii au intervenit în cazul producerii a 319 evenimente, fiind sesizate 25 de cazuri de bullying, în 11 dintre acestea efectuându-se cercetări pentru săvârşirea unor infracţiuni.

”În plus, Poliţia Română a abordat prevenirea victimizării minorilor, în mod constant, ca prioritate naţională de intervenţie în domeniul prevenirii criminalităţii. Astfel, au fost iniţiate şi implementate, atât la nivel central, cât şi regional/local, proiecte, campanii, activităţi punctuale în colaborare cu alte instituţii guvernamentale şi organizaţii neguvernamentale pentru a preveni consumul de droguri, discriminarea, agresiunile sexuale şi dispariţiile de minori”, a transmis IGPR.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.