Ochii tăi spun o poveste

Ochii tăi pot vedea până la 200 de grade în toate direcțiile și pot recunoaște milioane de culori. Ei sunt conectați direct la creierul tău și, prin urmare, pot oferi indicii importante despre funcția ta cognitivă.

Numărul 1. Vederea periferică este redusă

Ne folosim vederea periferică când vedem ceva cu coada ochiului.

Vederea periferică este capacitatea de a vedea lucruri care nu sunt direct în fața ta. Este important pentru sarcini precum condusul, folosirea unui computer și evitarea obstacolelor.

Partea centrală a ochiului se concentrează pe ceea ce privești, în timp ce părțile periferice ale ochilor preiau informații din jurul său. Acest lucru vă permite să vedeți totul aproape sau departe de ceea ce vă concentrați.

Când vederea periferică este scăzută, ar putea fi un semn precoce al bolii Alzheimer. La persoanele cu boala Alzheimer, chiar dacă ochii lor sunt sănătoși din punct de vedere fizic, creierul lor nu procesează în mod adecvat informațiile vizuale.

Persoanele care trăiesc cu boala Alzheimer suferă adesea de tulburări de vedere uşoare până la severe. Acest lucru se datorează declinului cognitiv și pierderii memoriei, care sunt simptome comune ale acestei afecțiuni.

Există mai mulți factori care pot contribui la scăderea vederii la persoanele cu boala Alzheimer, inclusiv scăderea fluxului sanguin către ochi; leziuni ale nervilor; confuzie cu privire la locul în care lucrurile sunt situate în spațiu; și dificultăți de concentrare asupra obiectelor din cauza privării de somn a mișcării rapide a ochilor (REM).

Numărul 2. Vedere încețoșată

O varietate de factori pot cauza vedere încețoșată, iar câțiva dintre ei sunt ușor de remediat. Poate că biroul tău este lângă un aparat de aer condiționat care suflă aer în ochi toată ziua sau poate ai nevoie de o nouă rețetă de ochelari. Dar alte motive pentru vederea încețoșată sunt motive serioase de îngrijorare.

Erorile de refracție necorectate, afectarea vederii binoculare, bolile oculare și sistemice și situațiile fatale, cum ar fi tumorile cerebrale, pot provoca, de asemenea, vedere încețoșată.

Scleroza multipla este o altă cauză serioasă potențială a vederii încețoșate. Aceasta este o afecțiune inflamatorie gravă care afectează creierul și măduva spinării.

SM provoacă deteriorarea tecii de mielină, care este un strat protector care înconjoară celulele nervoase. Această afectare poate provoca probleme de vedere, inclusiv vedere încețoșată sau dublă. Există mai multe motive pentru care scleroza multipla poate provoca vedere incetosata.

În primul rând, SM poate ataca nervii optici direct, ducând la orbire la unul sau ambii ochi.

În al doilea rând, fluxul de sânge către ochi poate fi afectat din cauza inflamației și a cicatricilor în zona ochilor.

În al treilea rând, este posibil ca celulele nervoase deteriorate să nu poată trimite semnale clare globilor oculari despre locul în care se află obiectele.

Numărul 3. Vedere dublă

Vedeți stele când vă loviți accidental la cap? Lăsând gluma la o parte, problemele vizuale sunt un semn comun al unei leziuni cerebrale.

O leziune cerebrală poate provoca vedere dublă, deoarece există o întrerupere a căii vizuale. Această întrerupere poate fi cauzată de afectarea ochiului însuși sau a nervilor care duc de la ochi la creier.

Vederea dublă poate fi cauzată și de probleme cu vederea, cum ar fi erori de refracție, sau de anomalii în modul în care ochii tăi se mișcă și se concentrează.

Cel mai frecvent tip de leziune cerebrală care duce la vedere dublă se numește nevrită optică. Această afecțiune apare atunci când inflamația și umflarea în interiorul tecii care înconjoară fibrele nervoase din ochi le deteriorează.

Când suferiți orice fel de traumă cerebrală, oricât de nesemnificativă ar părea, este vital să fiți examinat de un medic.

Numărul 4. Pierderea vederii

O retină detașată poate provoca o pierdere a vederii, dar la fel poate și o tumoare pe creier.

O tumoare pe creier poate provoca pierderea vederii, deoarece poate obstrucționa căile care transportă informațiile vizuale către periferia corpului. Acest lucru poate duce la mai multe probleme, inclusiv scăderea percepției profunzimii și dificultăți de citire. Uneori, tumorile pot afecta, de asemenea, vederea unei persoane în mod direct, determinând-o să-și piardă complet vederea.

Ochii tăi ne pot spune multe despre cât de sănătos este creierul tău. Când observați modificări ale vederii, vizitați un oftalmolog pentru un control complet. În acest fel, puteți obține cel mai bun tratament pentru orice probleme care ți se pot dezvolta în cap.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.