Înaltul Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați (United Nations High Commissioner for Refugees) prin reprezentantul Biroului Regional Suceava, doamna Asel Sharsheeva, a efectuat azi 04.11.2022 o vizită pentru stabilirea detaliilor legate de organizare a evenimentului de Coordonare și Networking , implementat de UNHCR , ce va avea loc pe 16.11.2022 în județul Satu Mare.
La întâlnirea de azi cu doamna Asel Sharsheeva au participat prefectul Radu Roca, subprefecții Altfatter Tamás și Romeo Pop, directorul de Cancelarie, Radu Iancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă şi Protecţie a Copilului (DGASPC) Satu Mare, Mariana Dragoș și șef serviciu , Ramona Antonescu.
În cadrul discuțiilor a avut loc un schimb de bune practici și s-au furnizat detalii, în mod reciproc, cu privire la activitățile de întrajutorare ale refugiaților, proveniți din Ucraina.
În urma analizării modalității de lucru de la nivelul județului Satu Mare, doamna Asel Sharsheeva, reprezentantul Înaltului Comisariat al Națiunilor Unite pentru Refugiați a apreciat modul de coordonare și cooperare al instituțiilor și ONG-urilor din județul Satu Mare de la începutul crizei din Ucraina și consideră că această conlucrare de la Satu Mare este un model de bune practici la nivelul țării, România fiind la rândul său un exemplu pentru Europa.
Evenimentul pilot de Networking Coordonare și Sprijin a refugiaților ,co-găzduit de Prefectura Judetului Satu Mare și Organizația UNHCR , va avea loc pe 16 .11. 2022 de la ora 09.00, la Satu Mare.
Scopul acestui eveniment pilot este acela de consolidare a comunicării și colaborării dintre actorii locali care lucrează cu refugiați și autoritățile locale și grupurile de lucru naționale care compun structura de coordonare.
Evenimentul pilot ar putea oferi o oportunitate de a aduce împreună parteneri implicați in Satu Mare, pentru a transmite informații despre programele și serviciile existente care sunt oferite pentru sprijinul și integrarea refugiaților, cât și pentru beneficiul comunităților gazdă.
Evenimentul ar putea oferi o cale excelentă de evaluare, explorare și de găsire a unor soluții și pentru îmbunătățirea coordonării și cooperarii complementare între actorii umanitari din județul Satu Mare.