Radarele fixe vor apărea din nou pe drumurile din România

De peste 10 ani România nu mai are radare fixe, pentru că au fost declarate ilegale. În același timp, UE ne oferă bani prin PNRR să creștem nivelul de siguranță pe șosele. Este vorba de zeci de milioane de euro pentru radare fixe, camere de supraveghere a traficului și limitatoare de viteză.

Poliția Română vrea să monteze 500 de camere video, 300 de radare fixe și 1000 de limitatoare de viteză pe drumurile publice. Toate vor costa 35 de milioane de euro, iar banii ar urma să vină din PNRR.

Echipamentele intră în componența unui sistem electronic pentru monitorizarea circulației pe care Ministerul Transporturilor vrea să îl implementeze.

Legislația trebuie adoptată până în decembrie 2022, iar sistemul “e-SIGUR” să devină operațional în cel mult doi ani. Radarele fixe vor semnala comportamentul indisciplinat al șoferilor, dacă depăseșc limita legală de viteză sau dacă trec pe culoare roșie a semafoarelor. Numerele de înmatriculare ale autovehiculelor vor putea fi citite, iar toți cei care se vor abate de la lege vor fi automat amendați. România ocupă primul loc în UE la numărul de decese și răniți grav pe drumurile publice. În 2021 au fost loc aproape 5.000 de accidente rutiere, soldate cu aproape 3.800 de răniți și 1779 de morți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.