Adolescenții de peste 16 ani ar putea ieși din țară fără a fi însoțiți de un adult

Adolescenţii de peste 16 ani ar putea călători în străinătate fără a mai fi însoțiți de un adult. Aceștia ar putea ieși din țară în baza unei declarații notariale care va cuprinde acordul părinților sau al reprezentanților legali, potrivit unui proiect de lege care a ajuns la Senat.

Cei care au inițiat această propunere legislativă spun că ideea ei de bază este să le dea mai multă libertate de mișcare adolescenților, fie pentru a studia în străinătate, fie pentru a se reuni cu familia.

Senatorii spun că sunt mulți adolescenți români care au ambii părinți plecați în străinătate și trebuie să ajungă la ei. Sau și mai sensibilă este situația în care au părinții divorțați unul a plecat din țară, iar celălalt a rămas în România.

Atunci adolescentul devine permanent dependent de o persoană care să îl însoțească în călătorie.

Dacă va fi aprobat, proiectul prevede ca adolescenții de peste 16 ani să poată ieși din țară pe baza unui acord al ambilor părinți.

La acest moment, minorii au voie să părăsească România doar însoțiți de un adult și pe baza unei procure notariale făcute de către părinți sau de către reprezentanții legali.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.