Scriitorul și regizorul Dan Stoica își lansează cel mai recent volum la Biblioteca Județeană Satu Mare

Biblioteca Județeană Satu Mare organizează joi, 3 noiembrie, cu începere de la ora 1500, evenimentul de lansare a volumului „Jurnalul unei absențe”, apărut la Editura Inspirescu, sub semnătura scriitorului și regizorului Dan Stoica. Volumul va beneficia de exegeza celor doi reputați cercetători și istorici dr. Marta Cordea și dr. Viorel Câmpean.

Scriitor, regizor și critic de film, traducător, fotograf de artă, manager cultural, editor și producător de spectacole, Dan Stoica s-a născut la Bucureşti, în 8 decembrie 1952.  A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, în 1975, specialitatea regie de film și Facultatea de Marketing–Management, în 1996, la o prestigioasă universitate vieneză. Între 1982 și 1 decembrie 1989 a fost regizor la Teatrul Național din Iași. S-a stabilit, din 1990, la Viena.

În 1979 debutează ca regizor de teatru la Baia Mare, cu piesa lui Paul Everac „A cincea lebădă”, urmată de „Pădurea împietrită” de R. E. Sherwood. În 1980, la Reșița, pune în scenă musicalul „Mitică Popescu” (în libret propriu după Camil Petrescu). Lucrează la Teatrul Dramatic Galați, între 1981și1982, remarcându-se atât cu montări de piese dramatice, cât și pentru teatru de păpuși.

Din 1982 până în 1989 este regizor la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Iași, unde adună în palmares piese precum „Omul cu mârțoaga” de George Ciprian, „Insula” de Mihail Sebastian, „Cursa” de Horia Lovinescu, „Lorenzaccio” de Alfred de Musset, chiar dacă acest din urmă proiect a rămas neterminat.

Remarcabila sa activitate îi este recunoscută și îi sunt decernate numeroase premii și distincții printre care amintim: între 1982 și 1986, patru premii naționale de regie pentru punerile în scenă de la Teatrul Naţional din Iaşi şi Teatrul Dramatic din Galaţi; premiu la Festivalul de regie din Bârlad și Festivalul Național „Cântarea României” pentru regia spectacolului „Rezervația de pelicani” de Dumitru Radu Popescu. Pe scena aceluiași festival îi sunt decernate mai multe premii I pentru „Paznicul de la depozitul de nisip” – după D.R. Popescu și „Săptămâna patimilor”, de Paul Anghel. Zestrea de premii este completată cu cele acordate pentru piesa „Rugăciunea pentru un disc jockey”, scrisă tot de dramaturgul Dumitru Radu Popescu.

Între 1996 și 2012 montează, asigură regia, traducerea sau ilustrația muzicală pentru 15 spectacole de teatru și operă, dintre care amintim piesa „Cu sufletul nu-i de glumit”, de Dimitré Dinev, jucată pe scena Teatrului de Nord Satu Mare, în 2008.

Activitatea de regizor și critic de film se completează cu cea de regizor de teatru, astfel că realizează mai multe documentare pentru studioul de film al TVR (1972–1974), publică, în perioada cuprinsă între 1978 și 1986, sute de articole de specialitate în Revistele „Cinema”, „Contemporanul”, „România liberă”, „Amfiteatru” etc. În perioada 1982–1992 realizează scurt metrajul „Așteptarea” și mai multe filme de scurt metraj pentru televiziunea austriacă ORF. Colaborarea cu televiziunile românești se concretizează prin mai multe emisiuni „Seara românilor”, difuzată de TVR Internațional (1994–1997) și o seamă de corespondențe filmate pentru ProTV în calitate de corespondent la Viena (1999–2001).

În activitatea de scriitor se remarcă prin publicarea, în 1978, în paginile revistei „Teatru”, a piesei „Ultima răpire”, montată la Craiova, Baia Mare, Brăila și studioul Cassandra și „S-a răpit un fotbalist”. Un an mai târziu publică „Duminica inorogului” pentru care primește premiul pentru comedie la concursul de dramaturgie organizat la Teatrul de Comedie, urmată de „Mitică Popescu” libret de musical după Camil Petrescu.

Seria scrierilor sale continuă cu romanul thriller „Coșmaruri de duzină ” (1999); volumul de versuri și fotografii „Limită de zbor”, cu text în patru limbi (germană, engleză, franceză și română – 2002); „Fontana di Trevi”, volum de povestiri (2006); „Chilia timpului”, teatru (2007); „Magnum Mophtologicum”, teatru după I.L.Caragiale (2007); „Camerista”, teatru după Hermann Broch (2008); romanul politic „România, țara mea de coșmar” (2010); volumul de versuri „Declarație de dragoste – Liebeserklärung”; volumul de teatru „Der One Night Stand – O aventură de o noapte” (2012); „Povestirile unui libertin din alt secol” (2015).

În 2003 apare la Editura Molden din Viena cartea de informare generală „România”, al cărui text este redactat de Dan Stoica împreună cu Ștefan Stoica, în limba germană.

Activitatea de traducător este cuantificată în patru scrieri de dramaturgie, două romane, două lucrări de istorie și critică literară, un volum de povestiri și lucrarea de specialitate „Managerul viitorului, viitorul managerului”, toate traduse din limba austriacă în română și apărute sub auspiciile Editurii Institutului European din Iași.

În calitate de manager cultural a organizat expoziții, concerte, spectacole, simpozioane și turnee de teatru, cel mai răsunător proiect de gen fiind „Săptămâna românească la Viena”, organizat împreună cu ambasada României la Viena, în februarie 1999.

Ca editor se remarcă prin alcătuirea introducerii, a notelor critice și indexului pentru volumul „Relațiile României cu Austria de la începuturi până în prezent” de Alexandru Popescu.

Activitatea de fotograf este oglindită în nouă expoziții realizate între anii 1999 și 2007, în capitale și orașe europene (Viena, București, Veneția, Roma, Eisenstadt, Budapesta, Toruń), precum și în orașe din România (Baia Mare, Iași, Sighișoara). Amintim „Cerul deasupra Austriei”, „Sufletul lucrurilor”, „Viena pentru începători”, „Europa uitată”, „Proeminenții mei concetățeni”, „Sibiu, un oraș se întoarce în Europa”, „Chilia timpului”, „Scările Vienei”, „Teatrul văzut de aproape”.

Despre regizorul Dan Stoica, în cuvântul introductiv la „Ultima răpire” publicată în paginile Revistei „Teatru”, în 1978, Titus Popovici scria: „Nimic nu este mai riscant decât să faci profeţii în materie de artă. Îmi asum acest risc şi văd în Dan Stoica un regizor de prima mână. Are o mare calitate care mă îndreptăţeşte să fac aceasta. Aceea de a se căuta pe sine, cu răbdare, consecvent şi conştient”.

Referindu-se la volumul „Jurnalul unei absențe”, Carmen Caragiu scrie: „Avem de-a face cu un text care să fie înțeles de oameni, dar presărat cu momente de profunzime abstractă. Din practica vienezului Mozart înțelegem că nu e bine să insiști mult asupra profunzimilor. La Mozart abisul ține o secundă!”

La evenimentul care prilejuiește întâlnirea cu scriitorul, traducătorul, artistul, criticul și regizorul Dan Stoica sunt invitați să participe reprezentanții autorităților publice locale și județene, managerii și directorii instituțiilor de cultură, profesori și elevi, actori, jurnaliști și bibliotecari, întreaga comunitate culturală sătmăreană, precum și toți sătmărenii care iubesc literatura română contemporană.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.