În cadrul unui curs de două zile, zece pedagogi din Turulung și-au reîmprospătat și și-au îmbogățit cunoștințele legate de Programul de Instruire Complexă (PIC).
Activități de grup care ajută la îmbunătățirea comunicării și colaborării dintre copii, și asigură în același timp eliminarea lacunelor în cunoștințele elevilor și încurajarea talentelor? Pe scurt, acesta este Programul de Instruire Complexă.
O abordare inovatoare, metoda PIC este deja cunoscută pentru pedagogii Școlii Gimnaziale Turulung și pentru cei care activează la Centrul comunitar „Sfântul Martin de Tours” din localitate, căci în anul școlar 2017-2018, ei au avut ocazia să se familiarizeze cu Programul de Instruire Complexă în cadrul unui proiect comun. De atunci, școala ține regulat așa-numite ore PIC. Dat fiind faptul că în perioada educației online, acest tip de ore nu a mai putut fi organizat, a fost binevenită posibilitatea de a reîmprospăta cunoștințele legate de PIC și de a le îmbogăți, oportunitate care a fost asigurată datorită proiectului „Conexiune Interetnică”. Proiectul este implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, cu sprijinul financiar al Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Proiectul lansat în luna februarie a acestui an are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.
Cursul găzduit de Centrul comunitar „Sfântul Martin” din Turulung al Organizației Caritas a avut loc în primele zile ale vacanței școlare actuale. La eveniment au participat opt cadre didactice de la școala din localitate, alături de doi pedagogi ai centrului Caritas. Cursul a fost susținut de Kelenik Zoltánné, formator PIC, implicată activ în elaborarea metodei în urmă cu 22 de ani, fiind trainer de aproape un deceniu a contribuit la introducerea metodei în numeroase unități școlare.
Experiența formatorului este că aplicarea metodei PIC reduce eficient fenomenul de abandon școlar, căci datorită orelor de acest tip, copiilor le place să meargă la școală, ei așteaptă cu nerăbdare orele PIC și chiar le solicită. Rezultatele evaluărilor de competențe anuale, dovedesc de asemenea că metoda este utilă.
În cadrul celor două zile de curs, participanții și-au reactualizat cunoștințele legate de principiile Programului de Instruire Complexă și au reluat pașii elaborării planurilor de lecție pentru orele PIC. Ei au fost implicați într-un număr mare de jocuri de grup care le vor ușura introducerea metodei în clase și grupe noi. În continuare, timp de 15 săptămâni, fiecare pedagog participant va scrie săptămânal câte un plan de lecție de tip PIC, pe care îl va trimite formatorului pentru revizuire.
Mersul la școală, învățarea ar trebui să fie o experiență plăcută pentru fiecare copil. Pedagogii Școlii Gimnaziale Turulung și ai Centrului comunitar „Sfântul Martin de Tours” fac eforturi pentru ca și elevii care trăiesc în condiții grele să vină la școală cu drag și să-și finalizeze studiile, asigurându-și astfel șansa unui viitor mai bun. În realizarea acestui obiectiv, Programul de Instruire Complexă le oferă un sprijin prețios.