Concert de percuție la „Casa Prieteniei”

În cadrul evenimentului, opt copii care au frecventat regulat lecțiile de tobe organizate de centru au oferit momente muzicale inedite membrilor lor de familie.

 Înainte de izbucnirea pandemiei, era a tradiție a Centrului social deschis „Casa Prieteniei” din Satu Mare al Organizației Caritas să marcheze încheierea anului școlar printr-un concert de percuție susținut de beneficiarii care au participat la lecțiile de tobe organizate de unitate. După o pauză de doi ani, în cursul anului școlar 2021 – 2022, odată cu ameliorarea situației pandemice, s-au reluat orele de muzică și a fost organizat și concertul, de această dată la sfârșitul lunii august.

Profesorul de tobe, Francisc Edmund Balogh îi învață pe școlarii interesați să cânte la o paletă largă de instrumente de percuție, de două ori pe săptămână. Pe lângă popularul set clasic, copiii pot cânta și la tobe manuale africane și asiatice. La lecții au participat douăzeci de beneficiari ai centrului, atât băieți, cât și fete. Dintre ei, opt copii au acceptat provocarea să cânte la concertul organizat la sfârșitul săptămânii trecute.

„Pentru mulți dintre copii, eforturile depuse au căpătat sens datorită acestui concert. Printre cei care vin la ore, sunt și copii care sunt interesați de muzică și le face plăcere să cânte la tobe indiferent dacă abilitățile lor muzicale sunt demonstrate în fața unui public sau nu. Unii însă, aflând de posibilitatea de a participa la concert au devenit mai motivați și mai activi” – susține Francisc Balogh. Conform spuselor profesorului, copiii care au decis să participe la concert au luat în serios această provocare, pregătindu-se cu conștiinciozitate timp de trei săptămâni.

Evenimentul a fost deschis de coordonatoarea unității, Georgeta Vizireanu care a dat apoi cuvântul directorului general al organizației. Dr. Ioan-Laurențiu Roman i-a felicitat pe copiii care au participat la orele de percuție pentru sârguința lor. De asemenea i-a lăudat pe toți beneficiarii care în perioada vacanței s-au implicat regulat în programele organizate de centru. Directorul l-a felicitat și pe băiețelul care chiar și cu piciorul rupt a insistat ca părinții lui să-l aducă la „Casa Prieteniei” în fiecare zi. „Vă mulțumesc că sunteți atenți unii cu alții, că vă ajutați reciproc, că învățați, pentru că astfel sunteți mai valoroși” – și-a încheiat spusele dr. Ioan-Laurențiu Roman.

Francisc Edmund Balogh a afirmat că scopul a fost organizarea unui eveniment interesant, cu caracter de show, de aceea micii percuționiști vor cânta mai întâi solo, apoi împreună cu profesorul lor. Pe lângă ritmurile disco și rock, în repetoriu sunt incluse și ritmuri mai exotice – a informat profesorul.

Publicul i-a încurajat cu aplauze pe toboșarii a căror performanță a oferit o experiență de neuitat pentru părinții, frații și surorile lor, precum și pentru pedagogii prezenți la eveniment. După concert, fiecare copil a primit o diplomă de apreciere.

Evenimentul s-a încheiat cu un moment-surpriză. Dr. Ioan-Laurențiu Roman s-a așezat la setul clasic și a început să cânte, iar copiii rând pe rând li s-au alăturat, acompaniindu-l cu tobe manuale.

În vacanța de vară, pe lângă orele de percuție, „Casa Prieteniei” a Organizației Caritas a Diecezei Satu Mare, a oferit beneficiarilor săi o gamă variată de programe interesante. Copiii s-au jucat, au făcut sport, au participat la diverse activități creative și au fost și în excursie. Totodată ei au oferit un ajutor prețios în înfrumusețarea curții și a sălilor, în vopsirea gardului și în îngrijirea plantelor decorative. Pe tot parcursul verii, în programele derulate s-au implicat regulat copii ucraineni cazați în Satu Mare și în localitățile din împrejurime. Cum se cuvine, micii percuționiști și-au invitat și noii lor prieteni ucraineni la concertul de tobe.

Începând cu această săptămână, în „Casa Prieteniei” accentul va fi pus pe pregătirea pentru noul an școlar. Ghiozdanele sunt încă în așteptare, dar centrul îi va sprijini pe beneficiari cu siguranță cu rechizite – am aflat de la coordonatoarea unității, Georgeta Vizireanu. De astăzi și până la începutul anului școlar, elevii, cu sprijinul pedagogilor lor vor reactualiza cunoștințele acumulate în cadrul anului școlar anterior.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.