Când poți fi amendat din cauza camerei de bord și când este legală folosirea ei

Camerele de filmat de pe bordul mașinilor intră sub incidența GDPR, iar cei care le folosesc trebuie să fie foarte atenți.

Pentru a nu comite ilegalități, este recomandat să știm ce avem voie să facem și ce nu cu camerele de bord. Așadar, Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) are o poziție fermă în ceea ce privește protecția datelor personale: ”În ceea ce privește situația în care, în traficul rutier, se utilizează o cameră montată în interiorul unui autoturism personal pentru a proba în fața autorităților statului (poliției) și ale asiguratorului eventualele incidente în trafic care ar putea să afecteze o persoană fizică, raportat la scopul declarat, apreciem că situația prezentată intră sub incidența dispozițiilor art. 2 alin. 2 lit. c) din Regulamentul general de protecția datelor”.

Așadar, situațiile legale în care poți să păstrezi filmulețele fără să fii sancționat, sunt doar acelea când le păstrezi pentru tine sau le arăți unui polițist în caz de accident. De asemenea, este complet interzis să publici o filmare la bord în care se pot identifica alte persoane. Cât despre șoferii de Bolt și Uber, aceștia pot să filmeze liniștiți atât timp cât camera este la vedere și prezența semnalată pe exteriorul mașinii, conform avocat.net.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.