România rămâne țara din UE cu cea mai mare rată a mortalității în accidente rutiere

Numărul victimelor în accidente rutiere a crescut anul trecut față de 2020, dar este încă mai redus decât nivelul dinainte de pandemie în întreaga Uniune Europeană, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană.

În 2021, aproximativ 19.800 de persoane și-au pierdut viața în urma unui accident rutier în Uniunea Europeană, o creștere cu circa 1.000 de decese (5%) față de anul anterior. Totuși, numărul deceselor în accidente rutiere pe teritoriul Uniunii Europene a fost anul trecut mai mic cu 13% față de nivelul de dinaintea pandemiei, în 2019.

UE are drept obiectiv înjumătățirea numărului de victime din accidente rutiere până în 2030, comparativ cu 2019.

În 2021, cele mai sigure drumuri au fost în Suedia (18 decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori), în timp ce România (cu 93 de decese cauzate de accidente rutiere la un milion de locuitori) a înregistrat cea mai ridicată rată a mortalității. Media UE a fost de 44 de decese la un milion de locuitori.

Cei mai mulți morți pe șosele sunt bărbați (trei din patru – 77%), iar vârstnicii reprezintă mai mult de un sfert (28%) din totalul deceselor rutiere. În timp ce 12% din cei uciși pe drumurile din UE au între 18 și 24 de ani, această categorie de vârstă reprezintă doar 7% din populația UE.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.