Castraveți murați în saramură

Ingrediente

· castraveti

· sare grunjoasa alba de calitate alba

· frunze de telina

· crengute de marar si cimbru

· usturoi

· piper boabe

· piper macinat

· frunze de dafin

· hrean

· boabe de mustar

 

Mod de preparare

Se spala castravetii, dupa care se pun in apa rece putin sarata (10 g de sare la litrul de apa) pentru 3 ore. Mai apoi se spala inca o data foarte bine si se aseaza castravetii in borcane.

Cum calculam muratoarea: 20 – 25 g de sare mare, neiodata, pentru 1 litru de apa, iar la 10 litri de apă se adauga un manunchi de cimbru si marar, 2-3 foi de dafin, 2 ramuri cu frunze de telina si 20-30 boabe de piper. Apa, impreuna cu aceste mirodenii, se pune la fiert si se lasa sa fiarba in clocote pentru 5 minute. Se dă oala la o parte si dupa cateva minute se toarna zeama peste castravetii pusi in borcane. Muratoarea ar trebui sa fie jumatate din gramajul borcanului. Borcanele se lasa asa cu apa fierbinte peste castraveti, in bucatarie pentru 48 de ore (fix) dupa care, intr-o oala, se rastoarna inapoi muratoarea. Pentru a ramane castravetii intacti in borcane, rasturnarea se face tinand degetele ca si capac la borcan si astfel se rastoarna doar zeama.

Muratoarea scursa din borcane se pune din nou la fiert. Intre timp, curatam fundul borcanelor si castravetii sub jetul de apa rece. Apoi usturoiul se curata, de taie felii si se pune peste castraveti, in borcane. Dupa care la fiecare borcan se pune câte un virf de cutit de piper macinat, 1 lingura de boabe de mustar si hrean curatat si taiat pe lungime. Muratoarea care a fiert inca o data circa 10 minute, se pune peste castraveti, asa fierbinte si tulbure si se inchid borcanele. După ce vor fi pusi la rece, castravetii se vor limpezi. Acesti castraveti pot fi pastrati in pivnita chiar si 2-3 ani fara sa se strice.

Pofta buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.