Guvernul a majorat taxele şi impozitele, dar vrea să crească salariile bugetarilor cu până la 50%

In plină criză şi cu taxe peste taxe, guvernanții vor să crească salariile bugetarilor chiar de luna aceasta cu până la 50%. Măsura va alimenta inflaţia şi va adânci şi mai mult diferenţa între salariile de la stat şi cele de la privat, explică specialiştii. Guvernul însă nu vrea să dea înapoi, motivând decizia prin creşterea facturilor, războiul din Ucraina, dar şi complexitatea muncii pe care o fac funcţionarii. 

Cei mai mulți bani ar urma să primească angajaţii care lucrează pentru proiecte europene, în special la planul naţional de redresare şi rezilienţă. Aici, creşterile ajung până la 50%. De exemplu, un director din cadrul Ministerului Fondurilor Europene are un salariu net de 7.300 de lei. Dacă se va ocupa de proiecte cu fonduri externe, va primi în plus jumătate, adică peste 3.500 de lei. Un salariu total de aproape 11 mii de lei net. Însă, odată cu salariile mai mari, cresc şi sporurile, scrie Observator.

Restul angajaţilor de la stat, cu excepţia demnitarilor şi a personalului din administrația publică locală, vor primi lefuri cu 15 la sută mai mari. Măsura este motivată de situația economică generată de criza COVID, de facturile mari și de războiul din Ucraina, spun guvernanţii. În ordonanța de urgenţă pregătită de Ministerul Muncii sunt incluși și angajații Institutului Național de Statistică. Motivaţia? Complexitatea muncii pe care o fac. Autoritățile spun că nu fac decât să respecte legea.

În România, unul din patru angajați lucrează la stat, cu un salariu mult mai mare decât la privat. Dacă majorările vor fi aprobate, discrepanţa între cele două sectoare se va adânci şi mai mult, spun analiştii.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.