E obligatoriu o dată pe an ! Anunț pentru toți cei care au peste 50 de ani

 

Bărbații cu vârsta de peste 50 de ani sunt mai expuși riscului anumitor boli decât femeile. Potrivit experților care au monitorizat 5.700 de bărbați, incidența unor afecțiuni este mai mare după vârsta de 50 de ani.

Bărbații sunt tot mai expuși unui risc crescut de boli de inimă, de ficat și rinichi. De aceea, specialiștii spun că bărbații care nu mai sunt la prima tinerețe ar trebui să facă anumite analize,

Iată care sunt cele mai frecvente analize pe care barbatii care au trecut de 50 de ani ar trebui să le facă cel puțin o dată pe an. Rezultatele pot ajuta medicul să detecteze din timp anumite probleme.

Unele dintre cele mai frecvente analize pentru bărbații cu vârsta peste 50 de ani includ un test de tiroidă, testul hemoglobinei glicozilate – A1C, un test de vitamina B12, testul PT și INR și un test al peptidei natriuretice a creierului (BNP). Acestea observă lucruri precum un dezechilibru al hormonilor tiroidieni, deficiențe de nutrienți, prediabet și multe altele.

Hormonii tiroidieni ajută la reglarea metabolismului și a nivelului de energie. Pe măsură ce o persoană îmbătrânește, este posibil ca glandele tiroide să nu mai producă suficienți hormoni. În alte cazuri, tiroida poate deveni hiperactivă. Analizele observă nivelul hormonului de stimulare a tiroidei (TSH) și al tiroxinei libere (FT4).

Simptomele problemelor cu tiroida pot include creșterea în greutate, senzația de oboseală și dificultăți de concentrare.

Hemoglobina glicozilata(HbA1c) reprezintă o fracțiune a hemoglobinei (75-80% din HbA) care oferă informații despre nivelul de glicare al proteinelor din organism. Testul pentru hemoglobina A1C este o evaluare a nivelului mediu de glucoză din sange din ultimele luni. Analiza poate identifica dacă sunteți diabetic sau suferiți de prediabet. Deoarece pancreasul poate produce mai puțină insulină pe măsură ce înaintați în vârstă, este important să verificați des A1C.

Mulți oameni încep să aibă niveluri scăzute de vitamina B12 când îmbătrânesc. Testele de vitamina B12 caută două substanțe din sânge: vitamina B12 și acidul metilmalonic. Deoarece fiecare substanță o influențează pe cealaltă, medicul le poate analiza pe ambele pentru a determina dacă există o problemă.

Simptomele nivelului scăzut de vitamina B12 pot include senzație de oboseală și modificări ale memoriei.

Pe măsură ce îmbătrâniți, riscul apariției bolilor de inimă crește, așa că este important să vedeți dacă sunteți expus riscului de a dezvolta cheaguri de sânge. Asta fac aceste analize. Ele arată dacă sângele se coagulează prea repede sau dacă aveți sânge mai subțire, ceea ce vă expune riscului de sângerări sau infecții.

Dacă luați anticoagulante, trebuie să faceți un test INR de mai multe ori pe an.

Este voba de testul peptidei natriuretice a creierului (BNP). BNP este o moleculă de proteine de 32 de aminoacizi care este generată de precursorul cunoscut ca proBNP în musculatura ventriculară. Acțiunile normale ale peptidelor natriuretice sunt de a ajuta inima să se ocupe de starea supraîncărcării și întinderii volumului. BNP este o moleculă biologic activă și provoacă natriurizare, vasodilatație și diureză, toate conducând la ameliorarea relaxării miocardice.

Testul ar trebui să identifice riscul sau progresia bolilor de inimă. Un nivel ridicat de BNP înseamnă că medicul va avea nevoie de mai multe informații pentru a vă evalua nivelurile de risc. Este posibil să fie nevoie de teste suplimentare pentru a diagnostica o afecțiune cardiacă, dacă aceste niveluri sunt ridicate.

Testarea nivelului de fier din sânge poate ajuta un medic să determine dacă aveți anemie. Aceste analize pot dezvălui dacă suferiți de o boală inflamatorie. Inflamația determină adesea creșterea nivelului de fier în sânge, așa că, dacă aveți prea mult fier acest lucru indică medicului potențiale probleme.

Testele de hemogramă analizează toate tipurile diferite de celule din sânge. Acest test arată dacă sunteți anemic sau imunocompromis, poate diagnostica o infecție și poate determina cât de mare este numărul de trombocite.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.