Cum reacționează organismul la caniculă?

Expunerea la temperaturi crescute poate determina o alterare a mecanismelor care reglează temperatura internă și reducerea toleranței la caldură.

Care sunt efectele caniculei?

Insolația – se produce în momentul în care organismul nu mai poate menţine constantă temperatura, fiind depășite mecanismele de adaptare; apare în urma expunerii directe la razele solare sau la temperaturi ridicate în interior; se manifestă cu: febră, cefalee, ameţeală, greaţă, confuzie, pierderea conştientei.

Epuizarea produsă de căldură – apare în urma pierderilor de apă şi minerale, prin transpiraţie (activităţi desfăşurate atât în aer liber, cât şi în interior); se manifestă cu: ameţeli, slăbiciune, paloare, hipotensiune, puls accelerat, cefalee, greaţă, crampe abdominale, spasme musculare, transpiraţii reci şi abundente, iritabilitate, vertij, dezorientare.

Sincopa la căldură (colaps la căldură) – se produce colaps circulator din cauza incapacităţii sistemului circulator de a compensa vasodilatația periferică şi deshidratarea; apar simptome ca oboseala, stare de slăbiciune, ameţeli, greţuri, anxietate, transpiraţii reci, dureri epigastrice urmate curând de pierderea stării de conştientă.

Crampe calorice – apar în urma pierderilor de minerale, la persoanele care desfăşoară efort fizic intens, în condiţii de temperaturi crescute, fără să se hidrateze corespunzător; apar contracturi la nivelul musculaturii abdominale, la nivelul membrelor superioare şi inferioare, pot fi asociate cu senzația de sete, cefalee, oboseală.

Șocul caloric – se poate instala în condiţiile unei agresiuni termice puternice asociată cu un efort fizic deosebit; afectează persoane care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc (vârstnici, obezi, alcoolici, persoane neaclimatizate/deshidratate), dar şi persoane tinere care fie depun un efort fizic intens într-o ambianţă moderat caldă, fie executa un efort de intensitate moderată, într-o ambianţă caldă şi umedă; tegumentele sunt uscate, calde (absenţa transpiraţiei), temperatura internă creşte la 40-41˚C, limbajul devine incoerent, apar delir, convulsii, stare de agitaţie, comă.
Erupţii cutanate – apar ca urmare a transpiraţiei excesive timp îndelungat.

Canicula îi afectează pe toţi, dar cei mai vulnerabili sunt copiii, persoanele în vârstă şi cei cu afecţiuni cronice (pulmonare, cardiace, renale, diabet zaharat, obezitate).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.