Cu cât vor crește pensiile de la 1 ianuarie 2023

Peste cinci milioane de pensionari există în acest moment în România. Pensia medie este undeva în jurul sumei de 1.600 de lei. Mai grav este faptul că un sfert dintre pensionari sunt nevoiți să se descurce cu venituri de 1.000 de lei pe lună.

„Cu siguranţă, pensiile vor creşte de la 1 ianuarie 2023. Cu cât vor creşte, acest răspuns va veni în urma „votului” în care economia funcţionează în acest an. Dar, cu siguranţă, o creştere va fi, astfel încât erodarea de putere de cumpărare suferită cel puţin pe al doilea semestru să fie compensată”, a declarat Adrian Câciu.

În 2022,pensionarii beneficiază de o majorare de 10% a punctului de pensie, mai exact de la 1.442 lei la 1.586 lei, în timp ce pensia minimă a crescut cu 25%. Potrivit unor surse, de la 1 ianuarie 2023, ar fi vorba de o creştere de 10%.

„În paralel, noi continuă să luăm filă cu filă toate cele 5 milioane de dosare, care sunt perioadele cu contributivitate, care nu, pentru că atunci când vom termina consultarea cu Banca Mondială, să putem intra în normal, cu acea formulă sau cu una îmbunătăţită. Am analizat toate PNRR-uri din Uniunea Europeană şi nicăieri nu este prevăzut un prag, un zid de beton cu care să te izbeşte de cheltuielile sociale. Nici în PNRR-uri, nici în legislaţia naţională”, a declarat Marius Budăi.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.