ANAF a publicat lista rusinii

ANAF a publicat lista rușinii, în care sunt menționați toți cei care nu și-au plătit obligațiile fiscale în T2 2022, adică în perioada aprilie-iunie 2022, conform legislației în vigoare.

In lista rusinii se regăsesc toate firmele aflate într-o astfel de situație. Aceasta este reglementată de Ordinul nr. 509/2019 pentru modificarea şi completarea Procedurii de publicare a listelor debitorilor care înregistrează obligaţii fiscale restante, precum şi cuantumul acestor obligaţii, aprobată prin Ordinul preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală nr. 558/2016.

Conform ANAF, toate obligaţiile fiscale restante ale contribuabililor persoane juridice care fac obiectul publicării listei au fost deja notificate și nu au fost achitate până la data publicării acesteia.

Pe de altă parte, sursa citată subliniază clar faptul că acestea „nu fac obiectul publicării obligaţiile fiscale restante al căror cuantum total este sub următoarele plafoane:

a) 500.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de mare contribuabil;

b) 250.000 lei, în cazul debitorilor care au calitatea de contribuabil mijlociu;

c) 100.000 lei, în cazul celorlalte categorii de debitori, inclusiv în cazul persoanelor fizice care înregistrează obligaţii fiscale restante şi din desfăşurarea de activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere”, informează cei de la ANAF.

ANAF mai precizează că cei aflați pe ”lista rușinii” vor avea la dispoziție doar 15 zile pentru a putea să își plătească datoriile înregistrate în perioada aprilie – iunie 2022. În momentul în care toate datoriile vor fi achitate, atunci ANAF va elimina firmele respective de pe această listă.

ANAF va efectua modificări în termen de 15 zile de la achitarea integrală a obligaţiilor fiscale datorate, organul fiscal central operează, din oficiu, modificările pentru fiecare debitor care şi-a achitat aceste obligaţii, în sensul eliminării din liste”, informează Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF).

Sursa citată mai precizează totodată că spre deosebire de alți ani, lista rușinii din T2 2022 nu va cuprinde persoanele fizice, ci doar pe cele juridice, așa cum arată modificările legislative recente aduse.

Menționăm faptul că potrivit listei publicate de ANAF, companiile deținute de stat continuă să fie și cele mai îndatorate firme. Lista completă realizată de ANAF poate fi accesată aici: https://www.anaf.ro/restante/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.