Sunteți una dintre persoanele care preferă să călătorească cu mașina personală. Asta pentru că mașina vă permite să vă bucurați mai bine de peisaj și, totodată, vă oferă senzația de control asupra călătoriei. Acum, în mijlocul verii, vă pregătiți să plecați în următoare vacanță. E extrem de important ca, înainte să plecați, să verificați câteva componente ale mașinii, pentru a vă asigura că nu veți avea probleme pe durata călătoriei.
Ați verificat presiunea pneurilor?
Verificarea componentelor mașinii este importantă atât pentru siguranța dumneavoastră și a pasagerilor dumneavoastră, dar și din perspectiva costurilor. Mai exact, dacă mașina s-ar strica în vacanță, cu siguranță ați avea mai multe cheltuieli neprevăzute pentru a o repara.
Așa că începeți prin verificarea presiunii din pneuri. Presiunea ar trebui să fie cea care este recomandată de producătorul auto. O presiune corespunzătoare vă va ajuta la ajustarea consumului și va reduce riscul de pană sau de afectare a direcției mașinii. În cazul în care se observă denivelări sau semne de uzură neuniformă la nivelul anvelopelor, este indicat să verificați și geometria roților.
Ați verificat starea aerului condiționat?
Nimeni nu ar vrea să meargă cu mașina vara fără aer condiționat. În afară de cei care merg exclusiv noaptea. Funcționarea optimă a instalației de climatizare este esențială pentru drumurile cu mașina din timpul verii, așa că nu uitați să verificați dacă aerul condiționat funcționează în regulă. În cazul în care vi se pare că aerul nu răcește cum ar trebui, faceți o vizită la mecanic. O încărcare cu lichid de răcire vă va asigura confortul pentru călătoria în care planificați să mergeți.
Ați verificat lichidele mașinii?
Nu ați ajunge prea departe fără un nivel optim al lichidelor de răcire, frână, servodirecție. Puteți ajunge departe fără lichid de parbriz, asta în condițiile în care vremea este perfectă și nu vi se murdărește parbrizul deloc, ceea ce e improbabil. Dacă nivelul lichidelor nu este cel care trebuie, faceți completare. Pentru că veți străbate un drum mai lung și pe o vreme călduroasă, sistemul de răcire va funcționa la capacitate maximă. Așa că nu uitați să verificați și să completați, dacă e cazul, antigelul.
Ați făcut traseul călătoriei cu mașina?
Atunci când plecați la drum lung, e bine să vă faceți un traseu pe care să îl urmați. Cu atât mai mult cu cât călătoria o faceți vara, când majoritatea oamenilor sunt în concediu. Faceți lista cu obiective turistice și alte locuri în care vreți să ajungeți și căutați cele mai scurte drumuri dintre ele. Încercați apoi să aflați date despre acele drumuri, cum ar fi: starea asfaltului, gradul de aglomerare, ce popasuri sunt, dar și peisajele pe care le puteți admira. Verificați și dacă pe drumurile pe care mergeți există și alte pericole, cum ar fi animale care vă pot pune viața în pericol. Spre exemplu, în ultimii ani, există câteva drumuri care sunt recunoscute pentru faptul că poposesc urșii pe ele. Nu ați vrea să ieșiți să vă dezmorțiți și să dați nas în nas cu un urs! Planificarea călătoriei vă va scuti de multe bătăi de cap și vă va da o senzație de control asupra împrejurărilor.