Dispozitivul pe care toate mașinile trebuie să-l aibă la bord

Toate maşinile noi vândute în UE vor fi dotate cu dispozitive care vor opri automat şoferii din a mai depăşi limita de viteză legală. Fiecare mașină nouă vândută în Uniunea Europeană va include în mod obligatoriu tehnologia anti-viteză, cunoscută sub numele de asistență inteligentă privind viteza sau ISA.

Regulamentul UE (parte a Regulamentului general privind siguranța vehiculelor) a intrat în vigoare în aceste zile și prevede că toate modelele și tipurile de masini noi introduse pe piața europeană trebuie să includă un sistem ISA.

Dispozitivul de limitare a vitezei, denumit asistenţă inteligentă privind viteza (ISA) foloseşte date GPS şi recunoaşterea semnelor de circulaţie pentru a detecta limitele de viteză din zona în care se află maşina iar apoi va emite un sunet de avertizare şi va încetini automat dacă vehiculul depăşeşte limita.

Politica nu se aplică nici unei mașini noi care se află în showroom-uri astăzi, cel puțin, nu încă. Până în luna iulie 2024, fiecare mașină nouă vândută în UE trebuie să aibă un sistem anti-viteză încorporat.

Dezvoltarea ISA reprezintă un pas uriaș înainte pentru siguranța rutiera și are potențialul de a reduce drastic accidentele și decesele din trafic.

Producătorii de automobile au acum oportunitatea de a maximiza potențialul pe care ISA îl prezintă pentru a crea drumuri mai sigure pentru toți”, precizează Comisia Europeană într-un comunicat de presă.

Pentru cei care nu sunt familiarizați cu ISA, termenul descrie o serie întreagă de sisteme care pot detecta limitele de viteză, pe drumuri, prin intermediul camerelor frontale, a datelor GPS sau prin ambele.

În funcție de specificul ISA și de modul în care este configurat de către șofer, tehnologia poate reaminti celui de la volan că trebuie să limiteze viteza, poate ajusta automat controlul vitezei pentru a se potrivi cu viteza drumului și chiar poate reduce puterea motorului pentru vehiculele cu viteză redusă

Dacă ISA devine obligatorie, ar putea duce numărul deceselor cu între 26 și 50%.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.