Câte oase are corpul uman ?

Cel mai probabil, te-ai întrebat cel puțin o dată câte oase are corpul uman ? Scheletul unei persoane adulte este format din 206 oase. Acestea includ oasele craniului, coloana vertebrală (vertebre), coaste, brațe și picioare.

Ceva mai în amănunt, este vorba de: craniu, incluzând osul maxilarului; Coloana vertebrală, cu vertebrele cervicale, toracice și lombare, osul sacru și coccis; Piept, cu coaste și stern; Brațe, cu omoplat (scapula), claviculă, humerus, radius și ulna; Mâinile (sau oasele încheieturii mâinii), cu carpiene, metacarpiene și falange; pelvis (sau oasele șoldului); Picioare, cu osul coapsei (femur), rotulă, tibie și fibula; și tălpile, cu oasele tarsiene, metatarsiene și falange.

Există 4 tipuri principale de oase în corpul uman. Acestea sunt:

Oase lungi, care au o formă lungă și subțire. Exemplele includ oasele brațelor și picioarelor (fără oasele încheieturilor, gleznelor și rotulelor).

Oase scurte, care au o formă îndesată, asemănătoare unui cub. Exemplele includ oasele care alcătuiesc încheieturile și gleznele.

Oase plate, care au o suprafață aplatizată, largă. Exemplele includ coastele, omoplații, sternul și oase ale craniului.

Oase neregulate, care au o formă care nu se conformează celor trei tipuri de mai sus. De exemplu, oasele coloanei vertebrale (vertebrele).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.