Seceta in Romania. Cod rosu de canicula

Florinela Georgescu, directorul executiv ANM, a explicat la ce fenomene meteorologice extreme ne putem aștepta în următoarea perioadă. Potrivit meteorologului, importantă este și temperatura din timpul nopții, care va crește și ea.

Totodată, acesta a mai precizat faptul că vârful de căldură al episodului din ultimele zile ar urma să fie atins în cursul zilei de joi. Tot joi, ANM urmează să decidă dacă va fi emis sau nu un cod roșu de caniculă, având în vedere evoluția temperaturilor.

Da, a fost o dimineață caldă, mai ales pe partea de vest a țării, pentru că începe să conteze și temperatura de peste noapte. De aceea ne uităm atent ce se întâmplă și cu temperaturile minime, cum ne numim acelea de noapte.

De ce spun asta? Pentru că temperaturi mai ridicate în cursul nopții înseamnă că avem din 24 de ore mai multe ore cu temperaturi foarte ridicate și așteptăm ca temperaturile acestea de peste noapte să mai crească în următoarele nopți.

Poate ele vor marca cea mai de senzație, să zic astfel, evoluție în următoarele 2 zile, iar temperaturile de peste zi să se mențină la aceste valori foarte ridicate, poate chiar un pic mai ridicate mâine.

Apreciem noi că mâine va fi vârful de căldură al acestui episod. Vom decide mâine dimineață ce se va întâmpla cu codurile. Trebuie să spunem că peste tot în țară astăzi au fost temperaturi foarte ridicate pentru această perioadă”, a spus meteorologul.

Directorul executiv al ANM precizează că temperaturile sunt extrem de ridicate, iar populația resimte efectul acestora. Totodată, el a mai subliniat faptul că anul trecut chiar în această perioadă a fost emis un cod roșu, iar la acel moment s-au înregistrat temperaturi care au ajuns până la 39 de grade.

Sunt foarte ridicate, oricum, pentru că vedeți că lumea simtă din plin efectul acestor temperaturi. Dar noi ne comparăm și la mediile perioadei, pentru că este un prim val de căldură destul de timpuriu.

Încă nu s-a terminat luna iunie da, prin tradiție, astfel de evenimente se întâmplă în iulie în prima parte a lunii august deja de anul trecut să zicem că am început o nouă tradiție, acela aceea a valurilor de căldură foarte timpurie.

Anul trecut pe vremea aceasta vorbeam tot aici cu dumneavoastră despre acel cod roșu care a fost emis în 24-25 iunie când în partea de vest a țării s-au înregistrat temperaturi până la 39 de grade, care unele dintre ele reprezintă recorduri cu care acum ne comparăm”, adaugă meteorologul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.