Doi detinuti din Satu Mare, exemple de buna purtare in Penitenciarul Oradea. Condamnati pentru omor

După o pauză de trei ani, Penitenciarul Oradea şi-a deschis, marţi, porţile pentru curioși, care au descoperit condiţiile în care trăiesc cei 585 de deţinuţi, scriu jurnalistii de la www.ebihoreanul.ro

În timpul primei vizite, invitaţii au putut să vorbească cu câţiva deţinuţi, care se aflau în ateliere de lucru sau în camerele de detenţie.

Jurnaliștii au fost însoţiţi de purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea, subcomisarul de poliţie penitenciară Adina Bîrda, şi de alţi angajaţi din cadrul închisorii.

Prima oprire a fost la atelierul de producţie a corpurilor metalice, unde cinci deţinuţi munceau atunci la viitoare mese din fier forjat. Coordonatorul lor este un fost lăcătuş mecanic, din Satu Mare, Ovidiu Burlacu (foto), condamnat pentru omor.

Îmi place să vin aici, să muncesc. Mai trece timpul, mai uit de probleme. În rest, timpul trece greu. Familia e departe, mai vorbesc doar cu copiii. Eu ispăşesc o pedeapsă de 12 ani, din care am făcut şase. Aici lucrez de luni până vineri, opt ore”, a povestit prizonerul aflat în regim închis.

Jurnaliştii au intrat apoi într-o încăpere unde alți 25 de deţinuţi, tot în regim închis, asamblau plase de cadouri albe.

Ioan Crişan (foto), un tânăr de numai 24 de ani, de exemplu, a fost închis aproape 10 ani pentru omor. „Acum stau în cameră şi citesc două romane de dragoste, împrumutate de la biblioteca de aici. Sunt din Negreşti Oaş şi sunt aici de cinci ani. Mai vorbesc cu familia zilnic la telefon, dar azi nu va veni nimeni la mine”, a spus Ioan, care lucrează la cantină şi le serveşte masa celorlalţi colegi.

Pe parcursul turului, vizitatorii au putut vedea şi cabinetul medical şi cel stomatologic. Aici, fiind asiguraţi, ei pot beneficia de tot felul de intervenţii.

“Toţi suferă de singurătate. Au boli cronice, diabet, dar cei mai mulţi dintre ei, 105 (adică aproximativ unul din cinci – n.r.), au boli psihice şi iau tratament pentru asta, iar noi îi monitorizăm”, a explicat medicul şef Emil Fildan.

În apropiere de cabinete se află şi o bibliotecă cu peste 6.000 de volume, dar şi o sală specială în care se desfăşoară programul „O zi cu tata”. „Programul se desfăşoară de câţiva ani, dar acum avem o sală reabilitată recent, cu câteva jucării, unde deţinutul poate interacţiona o dată pe lună, o oră sau două, cu copiii săi. În timpul vizitei, agenţii care îl supraveghează pe tată sunt îmbrăcaţi în civili pentru a nu-i speria pe copii, şi aşa afectaţi de plecarea părintelui lor”, a explicat directorul adjunct pe Educaţie şi Asistenţă Socială, comisarul de poliţie penitenciară Laura Opriş.

Sursa: www.ebihoreanul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.