Ziua Functionarului Public

Astăzi, 23 iunie, sărbătorim Ziua funcționarilor publici! Pe această cale vreau să le mulțumesc tuturor colegilor din administrația publică locală pentru efortul pe care îl depun zi de zi în a menține performanța în sistemul public.

La mulți ani, dragi colegi!”- prefect Radu Roca.

Senatul a votat, la 21 martie 2016, propunerea legislativă privind instituirea acestei zile. Potrivit inițiatorilor proiectului legislativ, instituirea unei zile a funcționarului public român are rolul de a contribui la îmbunătățirea imaginii autorităților şi instituțiilor publice, în general, şi a funcționarilor publici în particular. În expunerea de motive se arată că “prin organizarea de evenimente specifice care să recunoască importanta activității acestei categorii profesionale şi acordarea de premii, distincții, medalii, titluri onorifice cu valoare simbolică, funcționarii publici vor fi motivați să ofere servicii de calitate cetățenilor, care îşi vor recăpăta astfel încrederea în profesionalismul, integritatea şi eficienta serviciilor publice”, potrivit www.cdep.ro.

Proiectul de lege privind instituirea Zilei funcționarului public a fost adoptat de plenul Camerei Deputaţilor, la 8 iunie 2016. Legea 145/2016 prin care data de 23 iunie devine Ziua funcţionarului public a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 11 iulie 2016 şi publicată în Monitorul Oficial la 14 iulie 2016.

La nivel mondial, Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat, la 20 decembrie 2002, ziua de 23 iunie drept Ziua Naţiunilor Unite pentru administraţie publică, în urma adoptării rezoluţiei 57/277, potrivit site-ului oficial al organizaţiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.