Bacalaureat: Ce subiecte au primit absolvenții de liceu la Limba română

 

Candidații care au susținut azi proba scrisă la Limba română au avut de rezolvat varianta 6 la examenul național de Bacalaureat 2022. Subiectele au fost adaptate profilului, cu cerințe diferite pentru profilurile teoretice/vocaționale față de cele umaniste.

Subiecte la Limba română, profil real, Bacalaureat 2022

Subiectele la română la BAC 2022, la profilul real, au constat într-un text la prima vedere din Nicolae Iorga „Doamna Elena Cuza”. La subiectul I.B., au avut de scris un text de minimum 150 cuvinte în care să argumenteze „dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală.

La al doilea subiect a fost o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

La al treilea subiect, un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate.

Subiecte la Limba română, profil umanist, Bacalaureat 2022

La profilul umanist, subiectele la română la BAC 2022 au constat în textul la prima vedere din Nicolae Iorga „Doamna Elena Cuza”, și perspectiva narativă a unui text din opera „Întunecare” a lui Cezar Petrescu, ca și la profilul real. Diferența a fost la al treilea subiect, unde cerința a fost de a prezenta particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o comedie studiată.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.