Final de stagiune la Teatrul de Nord

Bacantele (fără mască)”, „Metamorfoze” și „Bolero” sunt spectacolele pe care Trupa „Mihai Raicu” le oferă publicului în închiderea stagiunii 2021-2022. Trei spectacole speciale, fiecare în stil diferit, care au îmbogățit excepțional repertoriul trupei și au avut ecouri remarcabile la festivalurile din țară.

Bacantele (fără mască)”, rescriere de Maria Manolescu după Euripide, construit în curtea Muzeului de Artă, se va juca marți 21 iunie, de la ora 20.00. Din distribuție fac parte actorii: Andrei Stan, Raluca Mara, Crina Andriucă, Romul Moruțan, Ioana Cheregi, Cătălin Mareș, Carmen Frățilă, Ciprian Vultur, Tibor Székely, Andrei Gîjulete, Roxana Fânață, Sergiu Tăbăcaru, Vlad Mureșan, Alexandra Odoroagă, Andreea Mocan, Cristian But, Anette Marka, Yvette Princz, Stike Molnar. Regia îi aparține lui Dragoș Alexandru Mușoiu, Costumele sunt create de Cristina Milea, muzica este semnată de compozitorul Cári Tibor, decor Răzvan Chendrean, coregrafia Roxana Fânață, asistent regie Tudor Dreve.

Bacantele (fără mască)” este o rescriere modernă a piesei lui Euripide, Maria Manolescu reușind să transpună în prezent acest text antic. Efervescența tragediei lui Euripide este prezentată cu ajutorul adeptelor lui Dionysos (bacantele) dar și prin ambiguitatea originii lui Dionysos, om sau zeu. Plasată într-o piață publică, acțiunea îl relevă pe Dyonisos sub mai multe tipologii umane (puternicul, tânăra, bahicul, masca și lucrătoarea sexuală),  iar haosul creat printre cei prezenți este cu precădere menit să dezvăluie cele mai des întâlnite forme de alegere pe care le are la îndemână societatea modernă.

Joi 23 iunie, de la ora 20.00, tot în curtea Muzeului de Artă, superputerile trupei se concentrează în spectacolul-concert „Metamorfoze” conceput de cei doi membri ai trupei Fără Zahăr: Bobo Burlăcianu (muzica și regia muzicală) și Bobi Dumitraș (versurile). Un spectacol efervescent, 100% interpretat live.

Ideea spectacolului „Metamorfoze” are la bază transformarea lui Gregor Samsa în gândac. Căutându-și noua identitate, Gregor nimerește într-un grup al metamorfozaţilor care îşi prezintă, pe rând, povestea de viaţă. Publicul va face cunoştinţă cu nişte personaje amuzante, dar cu substrat trist. Gândacii nu sunt aşa cum învăţase Gregor în şcoală. Furnica este leneşă şi ghinionistă, de cele mai multe ori se împrumută de la greierele cămătar. Greierele cămătar, fost tenor la Opera Română, este acum cel mai mare oportunist. Albina este o fostă profesoară de matematică care râvnește să devină regină. Fluturele filosof se teme să dea din aripi pentru a nu declanșa un uragan în China. Gândacul de Colorado e un fost fermier din Vaslui care folosea mult insecticid. Un personaj amuzant şi greu de uitat este mecanicul auto transformat în Volkswagen Beetle, ajuns aici tocmai din Dorohoi.

Stagiunea se închide duminică 26 iunie cu spectacolul „Bolero” de Jose Rivera, regia Andreea Vulpe, programat de la ora 19.00 în Sala Mare a Teatrului de Nord.

În „Bolero” spectatorul este purtat în Puerto Rico anilor ʼ50, marcat de sărăcie și crize social-politice, în care totuși dragostea apare, generând entuziasm și multe iluzii. Doi tineri frumoși și temperamentali trăiesc o dragoste pasională și aleg să depășească orice obstacol pentru a-și trăi viața împreună. Anii trec și în a doua parte a spectacolului puteți afla cum se schimbă coordonatele pasiunii peste timp și cum arată aceeași dragoste la bătrânețe. Montarea vie, plină de culoare și ritm este pusă în valoare de actorii: Ioana Cheregi, Adriana Vaida, Romul Moruțan, Sergiu Tăbăcaru, Alexandra Odoroagă, Andrei Stan, Cristian But, Roxana Fânață, Dorina Nemeș, Vlad Mureșan.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.