8 motive pentru care ar trebui sa va hraniti cainele cu proteine din greieri

Greierii au devenit un aliment in Uniunea Europeana incepand cu 10 februarie 2022, fiind declarat siguri pentru consumul uman.  In acest articol, ne vom concentra insa asupra numeroaselor beneficii ale proteinelor din greieri pentru caini si de ce aceste proteine sunt o alternativa fezabila la carnea traditionala. Iata cateva motive pentru aceasta tendinta neobisnuita de a va hrani cainele cu proteine din greieri si de ce nu ar trebui sa respingeti aceasta idee din start inainte a o testa.

Gandul de a manca insecte nu este tocmai atragator insa in ceea ce priveste bunastarea planetei si sanatatea canina  este de fapt o optiune foarte atractiva! Proteina din greieri devine cunoscuta pe scara larga ca un superaliment datorita profilului sau dens din punct de vedere nutritional si este favorita printre cumparatorii eco-constienti datorita impactului sau scazut asupra mediului.

Din punctul de vedere al gustului, nu este atat de rau pe cat cred oamenii – iar cainilor le place!

Beneficii ale proteinelor din greieri

Credeti sau nu, exista mai multe motive pentru care greierii sunt o alternativa inteligenta la proteinele traditionale precum carnea de vita si pui. De fapt, aceasta nu mai este o stire senzationala in multe zone ale lumii.

Entomofagia, practica consumului de insecte, este obisnuita in tari precum Africa, Asia, Australia, Noua Zeelanda si America de Sud. In ultimii ani, insectele s-au strecurat si pe piata nord-americana iar acum nu este ceva neobisnuit in Canada si Europa sa gasiti faina de greieri, facuta din greieri prajiti si macinati fin.

Asadar, inainte de a stramba nasul dezgustat de aceasta idee, iata cateva motive importante pentru care aceste proteine din greieri sunt o hrana viabila pentru cainele dvs.!

1. Impactul pozitiv asupra mediului

Unul dintre avantajele trecerii la o dieta bazata pe greieri a cainilor este impactul pozitiv pe care il are asupra planetei. In comparatie cu cresterea si producerea surselor traditionale de carne, aceste proteine din greieri folosesc mai putin pamant si apa si nu emit aproape deloc gaze cu efect de sera, cum ar fi metanul (de 80 de ori mai putin decat bovinele).

Deseurile produse in timpul prelucrarii fainurilor pe baza de greieri sunt, de asemenea, minime.

Unele beneficii de mediu pot fi observate cand comparam modul in care sunt crescuti greierii, in comparatie cu alte tipuri de proteine. Cresterea vitelor necesita multa apa, hrana si timp. Greierii, pe de alta parte, sunt crescuti in numar foarte mare, necesita spatiu minim si cantitati foarte mici de hrana si apa. In general, cresterea greierilor este de 750 de ori mai eficienta din punct de vedere al solului decat carnea de vita, ceea ce o face mult mai ecologica.

2. Este o buna sursa alternativa de proteine pentru cainii alergici

Este ceva comun ca unii caini sa dezvolte sensibilitati la ingredientele alimentare la care sunt expusi in mod regulat. Alimentele care provoaca alergii (de oicei carne, lactate sau oua) pot declansa alergii, mancarimi ale pielii sau probleme gastrointestinale, dand o senzatie inconfortabila cainelui, sau imbolnavindu-l extrem, in cel mai rau caz.

Daca cainele dvs. sufera de o alergie sau o intoleranta alimentara, trecerea lui la o dieta bazata pe proteine alternative din greieri este o solutie simpla. Proteinele din greieri sunt o alegere excelenta pentru cainii alergici sau sensibili la proteinele traditionale.

3. Este mai uman

Pe masura ce tot mai multi proprietari isi trateaza animalele intr-o maniera umana, multi isi trec insotitorii canini la diete vegetariene insa cainii nu pot prospera pe surse de proteine pe baza de plante fara o suplimentare atenta.

Oferind cainelui proteine din greieri utilizati o optiune umana care contine nutrientii adecvati din punct de vedere biologic de care cainii au nevoie.

Unul dintre motivele cheie pentru care proteina din greieri este mai umana decat proteinele traditionale este ca greierii au o viata lunga si fericita fiind crescuti intr-un mod cat mai apropiat de mediul natural.

La recoltarea greierilor, temperatura din incinta lor este coborata pentru a induce insectelor o stare asemanatoare hibernarii – un proces care are loc doar atunci cand greierii ajung la sfarsitul ciclului lor natural de viata. In timp ce un pui de gaina traieste mai putin de 2% din viata sa naturala, in conditii foarte aglomerate, un greiere isi traieste 75-80% din viata inainte de a fi recoltat.

4. Este o proteina curata, completa

Greierii sunt una dintre cele mai bogate surse de proteine disponibile. Proteinele din greieri sunt considerate o proteina completa. Ceea ce inseamna ca contine toti cei noua aminoacizi esentiali de care au nevoie cainii.

In timp ce carnea rosie este adesea recunoscuta ca o sursa semnificativa de proteine, greierii au de fapt un continut de proteine de aproximativ trei ori mai mare decat carnea de vita. Chiar si cu acest continut mare de proteine, greierii contin  mai multi aminoacizi esentiali decat carnea de vita, atunci cand cele doua sunt comparate.

In plus, greierii sunt o sursa foarte curata de proteine si nu contin antibiotice, pesticide, sau metale grele  si nu sunt modificati genetic. Deoarece sunt adesea crescuti in medii controlate, fara substante chimice, cu acces liber la hrana si apa, greierii raman sanatosi pana cand sunt recoltati.

5. Sunt plini de nutrienti

Greierii sunt un aliment complet (adica se foloseste intreaga insecta). Si ceea ce inseamna ca sunt foarte densi din punct de vedere nutritional. Pe langa proteine, faina de greieri contine numerosi macronutrienti si micronutrienti care sustin sanatatea cainelui dvs. Greierii sunt o sursa excelenta de vitamine, minerale, acizi grasi Omega 3 si 6. Acestia au de fapt mai mult fier, vitamina B12 si magneziu decat carnea de vita. Toti acesti nutrienti contribuie la sanatatea si longevitatea cainelui dvs. Greierii contin si o doza mare de taurina.

6. Contribuie la sustinerea sanatatii intestinale

Exoscheletul greierului este o sursa buna de fibre prebiotice, care contribuie la un sistem digestiv sanatos. Nu veti gasi chitina in sursele traditionale de proteine animale.

Pe langa chitina, proteina din greieri in sine este plina de fibre. Fibrele sunt un beneficiu care nu se vede in mod normal intr-o proteina – alte proteine animale nu o contin – dar proteina de greier este plina de fibre. Aceasta fibra sustine un nivel sanatos si echilibrat al diversitatii bacteriilor intestinale la caini. Alte beneficii includ volumul scaunului, pentru o curatare mai usoara.

7. Este foarte digerabila

Exista multe studii care au aratat ca alte animale, cum ar fi purceii, accepta foarte bine proteina din greieri. Proteina din greieri este o proteina digerabila de inalta calitate pentru caini. Are un scor la fel de ridicat in digestibilitate ca si puiul si carnea de vita.

8. Are un gust bun

Desi oamenii ar putea fi dezgustati la gandul ca mananca insecte, cainii cu siguranta nu sunt. De fapt, sapatul dupa larve este un comportament canin instinctual de care se bucura multi pui de catel – chiar si cei pretentiosi!

Puteti incerca si dvs. proteina din greieri. Are un gust usor de nuca si pamant, asa ca are sens de ce cainilor le place!

 

Sursa imagine: pixabay.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.