De ce femeile simt frigul mai mult decât bărbații?

Cercetările arată în mod constant că femeile preferă o temperatură mai ridicată decât bărbații. Dar există oare vreo dovadă științifică care să susțină credința larg răspândită că femeile „simt frigul” mai mult decât bărbații?

De asemenea, femeile au mai multă grăsime între piele și mușchi, astfel încât pielea se simte mai rece, deoarece este puțin mai departe de vasele de sânge.

De asemenea, femeile tind să aibă o rată metabolică mai mică decât bărbații, ceea ce reduce capacitatea de producere a căldurii în timpul expunerii la frig, ceea ce face ca femeile să fie mai predispuse la senzația de frig atunci când temperatura scade.

Hormonii estrogen și progesteron, care se găsesc în cantități mari la femei, contribuie la temperatura centrală a corpului și a pielii.

Estrogenul dilată vasele de sânge de la nivelul extremităților. Acest lucru înseamnă că se poate pierde mai multă căldură în aerul înconjurător.

Iar progesteronul poate face ca vasele de la nivelul pielii să se strângă, ceea ce înseamnă că va curge mai puțin sânge în unele zone pentru a menține organele interne mai calde, lăsând femeile să se simtă mai reci. Acest echilibru hormonal se schimbă pe parcursul lunii, alături de ciclul menstrual.

De asemenea, hormonii fac ca mâinile, picioarele și urechile femeilor să rămână cu aproximativ trei grade Celsius mai reci decât ale bărbaților.

Temperatura centrală a corpului este cea mai ridicată în săptămâna de după ovulație, deoarece nivelul de progesteron crește.

Acest lucru înseamnă că, în această perioadă, femeile pot fi deosebit de sensibile la temperaturile mai scăzute.

Sursa: www.descopera.ro