Apare o nouă poliție în România! Va fi interzis complet în toată țara

 

Autoritățile din România doresc să înființeze Poliția preturilor, motiv pentru care pregătesc o ordonanță de urgență în acest sens. OUG prevede sancționarea contravențională a celor care practică concurența neloială su a celor care au prețuri nejustificat de mari.

De asemenea, proiectul poliției prețurilor mai prevede acordarea de amenzi uriașe celor care reduc producția sau vânzările cât și celor care practică acumularea de mărfuri.

Proiectul de lege, gândit de Consiliul Concurenței, incriminează specula, însă prevederile acestuia se vor aplica doar în stare de război, de alertă, de urgență sau în alte situații speciale reglementate prin lege. În plus, prevederile proiectului de lege se aplică pentru produsele sau pentru serviciile pe care Autoritatea Națională de Administrare Fiscală (ANAF) le va include pe lista produselor și serviciilor cu risc speculativ.

Această ordonanță de urgență prevede interzicerea practicării ”unor prețuri nejustificat de mari, limitarea în mod nejustificat a producției sau a vânzărilor, acumularea de mărfuri în scopul creării uni deficit pe piața românească și a revânzării lor pentru un preț crescut în mod artificial”.

Pe acest fond, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) va putea aplica amenzi între 0,1% și 1% din cifra de afaceri celor care nu respectă legea.

De asemenea, amenzile de până la 1% din cifra de afaceri sunt completate cu posibilitatea autorităților sau chiar a persoanelor fizice sau juridice private de a deschide dosar penal celor care se consideră că practică concurența neloială.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.