Este obligatoriu până pe 30 iunie! Se aplică în toată România

În următoarea perioadă autoritățile din România vor face mai multe controale pentru a vedea dacă cei care au terenuri pe care crește ambrozia se conformează cu prevederile legale privind eliminarea ei.

Ambrozia este o buruiană cu flori al cărui polen provoacă alergii puternice.

Potrivit legii nr. 62 din 9 martie 2018 privind combaterea buruienii ambrozia, cei care nu respectă prevederile legale riscă amenzi cuprinse între 1.000 și 5.000 de lei. Toți proprietarii de astfel de terenuri sunt obligați să elimine planta până la data de 30 iunie.

Proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole au obligația să desfășoare lucrări de prevenire, combatere și distrugere a buruienii ambrozia, denumită științific Ambrosia artemisiifolia, pentru evitarea instalării și răspândirii vegetației adventive invazive și eliminarea ei în cazul prezenței pe terenurile intravilane sau extravilane.

În scopul distrugerii buruienii ambrozia și al prevenirii răspândirii acesteia, proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole vor desfășura periodic, în perioada cuprinsă între răsărirea acestei plante și apariția primelor inflorescențe, respectiv cel târziu până la data de 30 iunie a fiecărui an, lucrări de întreținere a terenurilor prin cosire, smulgere, erbicidare sau alte lucrări și metode specifice. Aceste măsuri se mențin până la sfârșitul perioadei de vegetație a buruienii ambrozia.

Beneficiarii lucrărilor de construcții au obligația ca pe terenurile afectate de lucrări să ia măsurile necesare pentru evitarea instalării sau răspândirii buruienii ambrozia.”, se arată în textul de lege.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.