Oferta educationala. Elevi din Turulung “gusta” din oportunitatile de viitor (Foto)

Elevi din Turulung au avut ocazia să cunoască oferta educațională a patru licee din Satu Mare și condițiile de lucru asigurate de două firme din Turulung și Odoreu.

În cadrul proiectului „Conexiune Interetnică”, 16 elevi ai Școlii Gimnaziale Turulung au vizitat unități de învățământ din Satu Mare în care doresc să-și continue studiile, respectiv un service auto și o fabrică de ciocolată pentru a face cunoștință cu potențiali angajatori. Proiectul „Conexiune Interetnică” este implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.

Vizita a reprezentat punctul final al programului Orientare profesională și vocațională desfășurat în cadrul proiectului, în anul școlar 2021/2022. Membrii echipei de proiect ai Centrului comunitar Sfântul Martin de Tours” din Turulung al Caritas au sprijinit copii să se cunoască mai bine, să se dezvolte, să-și crească stima de sine pentru a-și găsi drumul în viață, toate acestea într-un mod interactiv, prin jocuri, povești terapeutice etc. La activități au participat 16 școlari: 12 din clasa a VIII-a și 4 din clasa a V-a, elevi ai Școlii Gimnaziale Turulung.

Cei 16 școlari, alături de membrii echipei de proiect și însoțiți de doamna dirigintă a clasei a VIII-a, au vizitat Colegiul Național „Kölcsey Ferenc”, Liceul Teologic Romano-Catolic „Hám János”, Liceul Tehnologic „Unio-Traian Vuia” și Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară George Emil Palade”, unități de învățământ în care copii participanți au afirmat că intenționează să-și continue studiile. Școlarii au avut ocazia să cunoască oferta educațională a celor 4 unități, au vizitat săli de clasă, ateliere și laboratoare, au stat de vorbă cu directori, viitori profesori, maiștri, elevi, s-au familiarizat atât cu avantajele optării pentru un profil teoretic, cât și cu avantajele pe care le oferă învățământul profesional.

La final, copiii s-au întâlnit cu echipa service-ului auto din localitatea Turulung: Kevin Auto Service, mulți copii fiind interesați de mecanică, și cu reprezentanți ai fabricii de ciocolată din Odoreu, un posibil viitor angajator.

Diriginta clasei a VIII-a consideră că vizita a fost foarte utilă pentru școlari, ei aflând informații importante pentru viitorul lor, direct de la sursă. Faptul că au fost primiți cu drag de personalul unităților de învățământ în care doresc să studieze, a întărit decizia lor de a se înscrie la unitatea respectivă – a mai spus profesoara.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.